BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Putyin
nukleáris doktrína
Oroszország

Putyin: Oroszország hagyományos támadásra is nukleáris csapással válaszolhat

Az orosz elnök újabb figyelmeztetést küldött a Nyugatnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy Oroszország atomfegyvereket vethet be, ha bármelyik állam megtámadja, és hogy minden Oroszország elleni hagyományos támadás, amelyet egy atomhatalom támogat, az agresszorral együtt elkövetett közös támadásnak minősül.

Putyin
nukleáris doktrína
Oroszország
Eddig és ne tovább – Putyin módosítja az orosz nukleáris doktrínát / Fotó: AFP

Putyin szerdán nyitotta meg az orosz biztonsági tanács ülését, amelyen magas rangú tisztviselők vettek részt. A Reuters tudósítása szerint ezen Putyin elmondta, hogy 

javaslatok születtek Oroszország nukleáris doktrínájának megváltoztatására,

 és hangsúlyozni kívánta az egyik javasolt kulcsfontosságú változtatást.

„Javasoljuk, hogy bármely nem nukleáris állam által Oroszország ellen elkövetett, de egy nukleáris állam részvételével vagy támogatásával végrehajtott agresszió az Orosz Föderáció elleni közös támadásnak minősüljön” – mondta Putyin.

„A nukleáris fegyverek használatának feltételei is egyértelműen rögzítve vannak”, hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy Moszkva megfontolná ezt a lépést, ha észlelné, hogy tömegesen rakéták, repülőgépek vagy drónok indítása kezdődik ellene.

Putyin szerint 

Oroszország fenntartja magának a jogot arra is, hogy atomfegyvereket alkalmazzon, ha az országot vagy Fehéroroszországot agresszió érné, akár hagyományos fegyverekkel is.

Putyin szerint a pontosítások gondosan kalibráltak, és arányosak az Oroszországot fenyegető modern katonai fenyegetésekkel.

Mint az államfő megjegyezte, a jelenlegi katonai-politikai helyzet dinamikusan változik, Oroszországnak ezt figyelembe kell vennie. Ez magában foglalja többek között az Orosz Föderáció és szövetségesei számára új katonai fenyegetés- és kockázatforrások megjelenését – számolt be az ülésről az Izvesztyija.

„Minden kérdésben megállapodtunk a fehérorosz féllel, Fehéroroszország elnökével, Aljakszandr Lukasenkával, beleértve azt is, ha az ellenség a hagyományos fegyverekkel kritikus veszélyt jelent szuverenitásunkra” – szögezte le az orosz elnök, aki korábban úgy fogalmazott, nem hiszi, hogy nukleáris fegyvert kell bevetnie, de elárulta, mikor tenné meg ezt.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.