BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ritka felvételeket tettek közzé az észak-koreaiak: azt üzenik, nem viccelnek

Észak-Korea ritka fotókat tett közzé Kim Dzsongunról, aki éppen megtekint egy urángyárat.

Észak-Korea először engedett bepillantást abba a létesítményébe, ahol uránt dúsítanak az ország nukleáris fegyverei számára. A fényképeken Kim Dzsongun, az ország diktátora lászik, aki korábban kijelentette, hogy exponenciálisan növeli majd az ország nukleáris fegyvereinek készletét – számolt be róla a BBC.

A fényképeken Kim Dzsongun látható, amint centrifugák sora mellett elsétál katonák kíséretében / Fotó: AFP

Az állam Koreai Központi Hírügynöksége (KCNA) egy pénteki jelentésében közölte, hogy hasonlóképpen szorgalmazta az urángyár termelésének növelését. A dúsított urán elengedhetetlen a nukleáris robbanófejek gyártásában. 

A fényképeken Kim Dzsongun látható, amint centrifugák sora mellett elsétál, katonai tisztviselők társaságában. 

Kim Dzsongun körbejárta az urándúsító bázis vezérlőtermét, hogy megismerje a gyártósorok általános működését

– jelentette a KCNA, hozzátéve, hogy a észak-koreai vezető „erősnek érezte” a helyszínt. A dél-koreai kormány kijelentette, hogy határozottan elítéli Észak-Korea urándúsításának a növelését.

Észak-Korea azt ugyan nem árulta el, hogy az ország vezetője mikor tett látogatást, és azt sem, melyik létesítményben járt. A szakértők régóta gyanítják már, hogy Észak-Korea titokban legalább egy urándúsító létesítményt üzemeltet a jól ismert jongbjoni telephelyén kívül. 

A Kim-rezsim azzal kérkedhet, hogy még mindig diplomáciai, gazdasági támogatást élvez Oroszország és Kína részéről a nukleáris fegyverkezés ellenére

– mondta Leif-Eric Easley, a szöuli Ihva Egyetem professzora a BBC-nek. Hong Min, a Koreai Nemzeti Egyesülési Intézet vezető elemzője az AFP hírügynökségnek arról beszélt, hogy a fényképek „üzenetként” szolgálhatnak a közelgő amerikai elnökválasztáshoz: megmutathatják a következő adminisztrációnak, hogy lehetetlen lesz Észak-Korea nukleáris leszerelése. 

Eközben rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat indított Észak-Korea csütörtökön a tenger felé. A rakéták körülbelül 360 kilométert repültek, majd a tengerbe zuhantak. A dél-koreai hadsereg elítélte a rakétaindítást, és kiemelte, hogy az súlyos fenyegetést jelent a térség békéjére és biztonságára.

Észak-Korea nem áll le az atomfegyverek gyártásával

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor szerint nem fognak leállni az atomfegyverek gyártásával, hogy az ország készen álljon megvédeni magát. Észak-Korea az elmúlt évben többször tesztelt atomfegyverekhez szükséges kilövőrendszereket és rakétákat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.