BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baloldali aktivisták támadtak a győzelmét ünneplő osztrák Szabadságpártra

Mintegy kétszáz baloldali aktivista tüntetett az osztrák parlamentnél vasárnap este, miután kiderült, hogy a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) nyerte a vasárnapi választásokat. A Szabadságpárt az egyetemi negyedben ünnepelt, és a feketeruhás, maszkos tüntetők váratlanul oda indultak.

A vasárnapi ausztriai választásokon győztes Szabadságpárt ellen tüntető baloldali tömeg támadt este váratlanul a párt kampányközpontjára. 

Last election rally of Far-right Freedom Party of Austria (FPO) prior to general elections in Austria
Az ausztriai választáson győztes Szabadságpárt (FPÖ) rendőri védelemre szorul Bécsben  Fotó: Anadolu via AFP

Herbert Kickl Szabadságpártja (FPÖ) este fél 10-es megszámlási álapot szerint a szavazatok 28,8 százalékát szerezte meg az együtt kormányzó Osztrák Néppárt (26,3 százalék) és a történetük legrosszabb, 21,1 százalékos eredményét elérő szociáldemokraták (SPÖ) előtt.

Az eddigi nyilatkozatok alapján a történelmi sikert elért Szabadságpárt nem tud szövetségeseket szerezni a kormányalakításhoz, de baloldali aktivistáknak a radikális jobboldal győzelme soknak bizonyult, és valamivel este 8 óra előtt mintegy 200-an gyűltek össze a parlamentnél, ilyen feliratok alatt: "Ne engedd a nácikat kormányozni és ne engedd őket felvonulni", "Nácik haza". 

A tüntetők fél 10-kor váratlanul a régi egyetemi klinikai negyed, az AKH felé indultak - jelentette a Heute.

A rendőrségnek kellett megvédenie a Szabadságpárt ünneplőit

A fekete ruhába öltözött demonstrálók, egyesek maszkban, fáklyákkal, kiabálva menetelve az FPÖ választás partiját akarták megzavarni, amelyet ebben a negyedben, a Stiegl Ambulance sörözőben rendeztek.

A helyszínre nem jutottak, mert a rendőrség kordont állított, megelőzve a helyzet elmérgesedését. Este fél 11 -kor még mindig ez a cikk volt a Heute fő anyaga, azzal a mondattal a végén, hogy a rendőrségi művelet még folyamatban van.

Micsoda hétvége!! Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem - Szijjártó értékelte a választásokat
A hétvégén lezajlott választásokon úgy Csehországban, mint Ausztriában erőteljesen előretört a migráció- és háborúellenes jobboldal.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.