BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter: a világon alig akad párja a magyar külügyminiszternek – és ez sok mindenről árulkodik

Különleges naphoz érkezett a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Éppen tíz éve, hogy megkapta kinevezését. Ezzel nem csak a magyar diplomáciatörténet egyik legmeghatározóbb vezetője, hanem a világon is alig akad párja.

Meghatározó mérföldkőhöz ért Szijjártó Péter szeptember 23-án. A kormányzati honlap tanúsága szerint ugyanis éppen ma ünnepli tízéves évfordulóját külgazdasági és külügyminiszterként. Csakhogy Szijjártó Péter ennél sokkal többet is elmondhat magáról.

Szijjártó
Szijjártó Péter: a világon alig akad párja a magyar külügyminiszternek – és ez sok mindenről árulkodik / Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Még 2014. szeptember 23-án nevezték ki külgazdasági és külügyminiszternek, amely pozíciót azóta megszakítás nélkül betölti. Mindez nem csupán magyarországi, hanem globális viszonylatban is a párját ritkítja.

Szijjártó Péter: a világon alig akad párja a magyar külügyminiszternek

Amennyiben helytálló a Wikipédia vonatkozó gyűjtése,

Szijjártó Péter a világ 11. leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere.

Ezen a listán Raşsit Meredow áll az élen, aki 2001. július 7-e óta vezeti Türkmenisztán diplomáciáját. Nem lehet nem észrevenni, hogy az első harminc legrégebben regnáló külügyminiszter között a magyaron kívül mindössze egy európai ország képviselteti magát: Svájcban Ignazio Cassis 2017. november 1-jétől látja el a külügyminiszteri feladatokat.

A nyugati világ alulreprezentáltsága az itteni kormányzati berendezkedések instabilitására is utal. A magyaron kívül elvétve találni arra példát, hogy a kormányzati mandátumot nyert politikai erők a második (nemhogy a harmadik és a negyedik) ciklusukra is megtartják támogatottságukat, a kormányválságok viszont egyre gyakoribbak. Elég csak a friss francia vagy az éppen kibontakozó német történésekre gondolni.

Szijjártó Péter tízéves jubileuma éppen ezért is ritkaságszámba megy. A magyar külgazdasági és külügyminiszter egyébként már tavaly Európa-rekordot döntött és 2023. november 17-től ő rangidős a kontinens külügyminiszterei között. Ezt a teljesítményt akkor még David Pressmann, Amerika magyarországi nagykövete is megsüvegelte.     

Szijjártó Péter a magyar diplomáciatörténetnek is kiemelt szereplője, hiszen jelenleg a negyedik legtovább szolgáló külügyminisztere Magyarországnak. 

  • Az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere, Kálnoky Gusztáv (1881. november 20. – 1895. május 16.) 4926 napot töltött ezen a poszton, ami 13 év, 5 hónap és 27 nap.
  • Péter János (1961. szeptember 13. – 1973. december 14.) a Kádár-korszak külügyminisztere 4476 napon át volt hivatalban, tehát 12 év, 3 hónap és 2 napig.
  • Agenor Goluchowski (1895. május 16. – 1906. október 24.) 4179 nappal zárt, ami 11 év, 5 hónap és 9 nap.

Szijjártó Péter azonban minden bizonnyal még a jelenlegi kormányzati ciklusban, egészen pontosan 2026. március 3-án fellép a dobogóra. Amennyiben a 2026-os országgyűlési választást követően is maradna külügyminiszter, akkor 2026. december 25-én a második, majd 2028. március 19-én már az első helyet szerezné meg, vagyis ő lenne minden idők leghosszabb ideig regnáló magyar külügyminisztere.

Ez azonban még messze van és addig is Szijjártó Péter sűrű napok előtt áll. Az éjszaka New Yorkba repült, ahol megfogalmazása szerint diplomáciai nagyüzem lesz egy héten keresztül. Megkezdődött ugyanis az ENSZ 79. közgyűlése. A magyar külgazdasági és külügyminiszterre terv szerint az 56. felszólalóként kerül sor, ami magyar idő szerint hétfő kora este, 19–20 óra magasságában esedékes.

Az előadást az alábbi élő közvetítésen lehet követni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.