BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titan-tragédia: meghibásodhatott a tengeralattjáró a Titanic-expedíció előtti napokban

Fontos részletek derültek ki a tavaly megsemmisült Titan tengeralattjáróról. Az OceanGate merülőhajója a Titanic roncsához tartott, amikor a víznyomástól összeroppant. A vállalat volt tudományos igazgatója szerint a Titan napokkal az expedíció előtt meghibásodott.

Napokkal a tragédia előtt meghibásodott a Titanichoz tartó Titan tengeralattjáró – közölte az OceanGate vállalat korábbi tudományos igazgatója. A cég a kisméretű tengeralattjáróval szervezett merüléseket, azonban az utolsó út katasztrófával végződött.

Titanic tourist vessel missing
The launch platform used for the Titan submersible, is towed at the Port of St. John's in Newfoundland, Canada. Paul-Henri Nargeolet, Hamish Harding, Stockton Rush, Shahzada Dawood and his 19-year-old son Suleman, died after the missing Titan submersible suffered a catastrophic implosion while trying to reach the RMS Titanic. Picture date: Saturday June 24, 2023. (Photo by Jordan Pettitt/PA Images via Getty Images)
Titan
Zajlik a vizsgálat a Titan-tragédia körül / Fotó: GettyImages

2023. június 18-án indult el utolsó útjára a Titan tengeralattjáró. Öt utassal a fedélzeten szerveztek utat a Titanic roncsához, azonban váratlanul a Titan eltűnt a radarról. Később kiderült, hogy a nyomás összeroppantotta a tengeralattjárót, mindenki az életét vesztette a fedélzeten.

Videón mutatták be, hogy roppant össze a Titan tengeralattjáró

Az OceanGate tengeralattjárója nem bírta el a külső nyomást.

Az üzemeltető OceanGate volt tudományos igazgatója, Steven Ross azt mondta, hogy néhány nappal a Titanic küldetés előtt volt egy incidens, amikor a Titan nekicsapódott egy válaszfalnak. Ekkor senki nem sérült meg, viszont Ross szerint az eset után nem biztos, hogy a szakemberek megvizsgálták a gépet, hogy keletkezett-e rajta sérülés – írta a BBC.

Az amerikai parti őrség két hete vizsgálódik a Titan-baleset körülményei körül. Ross egy meghallgatáson beszélt róla, hogy a korábbi meghibásodásnál több mint egy órába telt, mire ki tudták emelni a merülőhajót a vízből. 

Amennyiben kiderül, hogy a meghibásodás után nem mérték fel kellőképpen a tengeralattjáró állapotát, akkor emberi mulasztásnak minősíthetik a Titan-tragédiát.

A meghallgatáson részt vett az OceanGate egyik asszisztense, Renata Rojas, aki ott volt a szállítóhajón, ami a tengerre vitte a Titant a merülés előtt. Rojas elmondta, hogy a hídon tartózkodott, amikor elvesztették a kapcsolatot a tengeralattjáróval. Állítása szerint percekkel a Titan megsemmisülése előtt az utolsó üzenetben azt közölte a merülőhajó legénysége, hogy minden rendben van a fedélzeten. Ezt követően nem kaptak több jelzést a Titantól. Rojas elmondta, hogy a mentési protokoll szerint, ha megszakad a kapcsolat a tengeralattjáróval, akkor egy órát kell várni, mielőtt elkezdenék keresni a merülőhajót. A Titan 96 órára elég oxigénnel rendelkezett, és egy kommunikációs hiba még nem feltétlenül jelentette volna azt, hogy bármi baj van.

A vizsgálatot és a meghallgatásokat a jövő héten folytatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.