BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GULF-US-WAR-USS KITTY HAWK

Újabb amerikai csodafegyvert kap Ukrajna – ebből nagy baj lehet

Miközben Oroszország atomfegyverrel fenyegetőzik, Biden újabb fegyvereket ad Ukrajnának. Az F-16-osok kapnak új bombákat.

A legújabb amerikai fegyvercsomagba először kerültek úgynevezett JSOW siklóbombák is. A hírt az ukrán hadügyminisztérium is megerősítette. A frissen Ukrajnába érkezett F-16-osokról bevethető siklóbombák akár több mint 100 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, és azok, melyeket Ukrajna most megkap kazettás bombákkal vannak felszerelve.

GULF-US-WAR-USS KITTY HAWK
A JSOW siklóbomba/Fotó: AFP

Egy ABC Newsnak nyilatkozó ameriai hadügyminisztériumi tisztviselő szerint a JSOW bombák a csütörtökön bejelentett 375 millió dolláros csomag részei, és azokat a meglévő készletekből adják át, ám hamarosan egy újabb, több mint 2 milliárd dolláros bejelentés is érkezik az Ukrajna Biztonsági Segítség Kezdeményezés (USAI) keretében. Ezen program főként újonnan beszerzett felszerelés átadására irányul, így főként lőszereket fog tartalmazni.

A JSOW siklóbombákról szóló bejelentés azelőtt érkezett, hogy az Egyesült Államokban tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozott volna Joe Biden amerikai elnökkel, hogy bemutassa neki győzelmi tervét. Egy az ukrán államfőhöz közel álló forrás szerint 

az öt pontos tervből négy pontot most, egyet pedig a háború után kellene végrehajtani. 

A tervnek a katonai segítségről szóló részletes számok is részei.

Oroszország nem fog győzni. 

– ezt mondta Joe Biden Volodimir Zelenszkijnek, amikor üdvözölte őt az Ovális Irodában. Az elnök megköszönte a tervet, amelyet az ukrán vezető bemutatott neki, és biztosította, hogy "az Egyesült Államok Kijev mellett áll most és a jövőben is"

Siklóbombákat egyébként Oroszország régóta használ az ukrán védelem ellen, hiszen azok ideálisak az erődített állások támadására. Kérdés, hogy a főként rakéta és drónvédelmi feladatokat ellátó ukrán F-16-osok mekkora léptékben lesznek képesek használni ezt a fegyvert.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindeközben az orosz nukleáris elrettentés kiigazításáról beszélt, melynek keretében Moszkva nemcsak nukleáris támadásra válaszolna atomfegyverrel.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.