BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
trump merénylő ukrajna

Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a Trump elleni merényletkísérlethez

Kijev elutasította a Ryan Wesley Routh-hoz fűződő kapcsolatait. A merénylő azonban többször is járt az országban, megpróbált csatlakozni Ukrajna idegenlégiójához, valamint tagokat toborzott az Egyesült Államokban a fegyveres erőkhöz.

Ukrajna kormánya hétfőn közölte, hogy elutasítanak minden olyan vádat, amelyek szerint közük lett volna a vasárnapi, Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen elkövetett merényletkísérlethez – a férfi azonban elkötelezett támogatója volt Kijevnek, és többször is kijelentette, hogy kész meghalni az országért.

trump merénylő ukrajna
A merénylő, Ryan Routh többször is kijelentette, hogy kész meghalni Ukrajnáért / Fotó: AFP

Az 58 éves elkövető, Ryan Wesley Routh tavaly azt mondta a New York Timesnak, hogy hajlandó „harcolni és meghalni Ukrajnában” egy cikkhez fűzött kommentárjában, amely az amerikai önkéntesek munkájáról szólt az orosz–ukrán háborúban.

Emellett Routh az ukrajnai Függetlenség terén videókat is forgatott, amelyekben a Nemzetközi Ukrán Katonai Hírszerző Egység önkéntes harcosokat toborzójaként mutatkozott be, és több külföldit szólított fel az ukrán hadsereghez való csatlakozásra. Az ukrán hadsereg azonban hétfőn reggel kijelentette, hogy semmi közük a férfihoz.

Ryan Routh amerikai állampolgár soha nem szolgált a Nemzetközi Légióban, és semmilyen kapcsolatban nem áll az egységgel. Az egyes médiumokban terjesztett pletykák nem igazak 

– fogalmazott közleményében az ukrán idegenlégió szóvivője, elhatárolódva a bukott merénylőtől.

Az ukrán vezetés pedig elítélte az újabb merényletkísérletet Trump ellen, akit legutóbb július 13-án a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésen próbáltak meggyilkolni.

Feszültségek Ukrajna és Trump között

Az azonban tagadhatatlan, hogy Kijevnek nem érdeke a republikánus elnökjelölt újraválasztása – Trump kampányának egyik központi témája az Ukrajnának küldött segély- és fegyverszállítmányok leállítása, amellyel Egyesült Államokat megpróbálná távol tartani a nemzetközi konfliktusoktól.

Az ország ráadásul korábban már keresztbe tett a politikusnak, amikor megakadályozták, hogy az amerikai hatóságok kivizsgálják Joe Biden jelenlegi elnök és fia, Hunter ukrajnai üzleti ügyleteit.

Ennek ellenére Trump többször is kijelentette, hogy azt szeretné, ha Ukrajna nyerné meg a háborút, és kész arra, hogy független közvetítőként vegyen részt a béketárgyalásokon.

Orbán Viktor: Trump élete veszélyben van

Orbán Viktor szerint egyértelmű, hogy óriási a baj. Trump közölte, hogy biztonságban és jól van.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.