BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több pénz jut az ukrán hadseregnek – ki kell fizetni a katonákat

Növeli katonai kiadásait Ukrajna, így az ukrán hadsereg több pénzt kap az orosz támadás elleni harcra. Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a parlament által már korábban elfogadott törvényt.

Az új törvény szerint 500 milliárd hrivnyával (mintegy 12 milliárd dollárral) növeli a katonai kiadásokat Ukrajna – számolt be az ukrán média. A növelést hitelekből, adókból, valamint a dohány- és üzemanyagvámok emeléséből finanszírozzák. A pénz arra is kell, hogy még ebben a hónapban kifizessék a katonáknak járó frontszolgálati juttatásokat.

Zelenszkij, pénz
Több pénz kell az ukrán hadseregnek / Fotó: AFP

Az ukrán parlament szerdán fogadta el a folytatódó háború miatt szükségessé vált pótköltségvetést, amely 

mintegy 13 százalékkal, Ukrajna történetében rekordnak számító, 90,5 milliárd dollárnak megfelelő összegre növeli a költségvetési kiadásokat. 

A több mint két és fél éve tartó háborúban Ukrajna saját bevallása szerint 98 milliárd dollár pénzbeli támogatást kapott külföldről.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette amerikai kollégáját, Joe Bident, hogy engedélyezze Ukrajna számára az amerikai fegyverekkel végrehajtott hosszú távú csapásokat Oroszország területén – írja a Mandiner a brit The Guardian cikke alapján.

A portál szerint a terv, amelyet Bidennek és Kamala Harrisnek is bemutat, magában foglalja az Oroszország elleni mélyebb csapásokat nyugati rakétákkal, amit eddig sem az Egyesült Államok, sem az Egyesült Királyság nem engedélyezett.

Bár az utóbbi jelezte, hogy zöld utat adna a Storm Shadow rakéták használatának, a Fehér Ház továbbra is vonakodik. Zelenszkij szerint az ukrán erőknek nincs elegendő mennyiségű hosszú hatótávolságú fegyverük, beleértve az amerikai Atacms-rakétákat is, amelyek erős hatással lehetnének az orosz katonai bázisokra és kifutópályákra. 

Ugyanakkor elismerte, nem kapott jóváhagyást a nyugati partnerektől, és úgy véli, a vonakodás a Moszkvával való eszkalációtól való félelmet tükrözi, amelyet Kijev nem oszt.

A látogatása során Zelenszkij nemcsak Bidennel és Harrisszel találkozik, hanem várhatóan Donald Trumppal is tárgyal. 

Újabb nagy orosz lőszerraktárat találtak el az ukránok

Oroszország eddig azt hitte, hogy lőszerraktárai biztonságosan el vannak rejtve Ukrajna bombáinak hatókörétől – az elmúlt napokban ez az elmélet megdőlt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.