BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrán pilóták érkeztek Romániába, hogy F–16-osokkal gyakorlatozzanak

Ukrajna vadászrepülő-pilótákat küldött Romániába, ahol holland F–16-os gépeken fognak gyakorlatozni. Az ukrán pilóták először földi kiképzést kapnak, utána pedig októberben kezdik a tesztrepüléseket.

Ukrán pilóták érkeztek a NATO-tag Romániába, hogy megkezdjék az F–16-os vadászgépekkel való kiképzésüket – közölte Rusztem Umerov védelmi miniszter. Ukrajna július végén kapta meg első F–16-osait, egy évvel azután, hogy szövetségesei a NATO vilniusi csúcstalálkozóján létrehozták a vadászrepülő-koalíciót azzal a céllal, hogy kiképzéssel és repülőgépekkel támogassák Kijevet.

European F-16 Training Center for Ukraine opens in Romania, Ukrán pilóták
Ukrán pilóták érkeztek Romániába, hogy F–16-osokkal gyakorlatozzanak / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A The Kyiv Independent beszámolója szerint az ukrán pilóták néhány napja érkeztek meg a borceai légibázisra, ahol holland F–16-os gépeken fognak gyakorlatozni. Állítólag most kezdtek neki a vadászgépek részletes megismerésének: egyelőre csak földi kiképzést kapnak, hogy októberben megkezdhessék a tesztrepüléseket. 

Hollandia ígéretet tett arra, hogy 24 darab negyedik generációs, amerikai gyártmányú repülőgép ad Ukrajnának,

ezzel segítve Kijevet légierejének megerősítésében. Dánia, Norvégia és Belgium is ígéretet tett arra, hogy több tucat F–16-os repülőgépet szállít Ukrajnának, valamint több ország is felszabadította F–16-os egységeinek egy részét, hogy ukrán pilóták gyakorlatozhassanak velük. Más ukrán pilóták az Egyesült Államokban vagy Dániában vettek részt képzésen.

Biden arra készül, jóváhagyja Ukrajnának, hogy megtámadja Oroszországot

Európai tisztviselők szerint Joe Biden amerikai elnök meghozhatja azt a döntést, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú nyugati fegyvereket kaphasson, amelyekkel Oroszország területén is csapást mérhet, noha egyik sem lehet közülük amerikai gyártmányú. Kijev régóta lobbizik azért, hogy

a nyugati szövetségesek engedélyt adjanak az átadott fegyverek bevetésére orosz földön.

Az ukrán elnök szerint ez az egyetlen módja annak, hogy az oroszok megtapasztalják a háború borzalmait, és rákényszerítsék Vlagyimir Putyint, hogy tegye le a fegyvert.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.