BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végleges: elküldte a parlament az ukrán külügyminisztert

Zelenszkij elnök azzal indokolta a háború kirobbanása óta legnagyobb kormányátalakítást, hogy az országnak „új energiára” van szüksége.

A parlament megszavazta Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter menesztését – számolt be a Pravda. Kuleba a kormányátalakítást megelőzően jelentette be távozását, mert ő lett volna a tisztogatás egyik legnagyobb vezéráldozata. A 43 éves politikus hivatalosan nem indokolta a lemondását.

Fotó: AFP

A 2020 óta külügyminiszteri tisztséget betöltő Kuleba az orosz–ukrán háború kezdete óta az élen jár Ukrajna erőfeszítéseiben, hogy nemzetközi szövetségeseket vonjon be és új partnerségeket építsen ki. Volodimir Zelenszkij elnök azzal indokolta a háború kirobbanása óta legnagyobb kormányátalakítást, hogy az országnak „új energiára” van szüksége.

Az ukrán ellenzék egyértelmű aggodalmát fejezte ki a szerdán megkezdődött parlamenti átrendeződés miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök különböző módszerekkel leváltott főbb pozíciókban lévő személyeket, köztük Dmitro Kuleba külügyminisztert is. Az ellenzék attól tart, hogy ez a tisztogatás nemcsak a hadiállapot tünete, hanem egy szisztematikus központosítás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.