BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Von der Leyen megérkezett Kijevbe

Az Európai Bizottság elnöke azért utazott Kijevbe, hogy Ukrajna további EU-s támogatását tárgyalják meg. Von der Leyen azt mondta, hogy a téliesítéstől a védelemig mindenről fognak tárgyalni.

Ursula von der Leyen megérkezett Kijevbe, ahol az Európai Unió újabb támogatásait fogják megtárgyalni. „Hamarosan kezdődik a fűtési szezon, Oroszország pedig továbbra is támadásokkal sújtja az ukrán energetikai infrastruktúrát. Segíteni fogunk Ukrajnának bátor erőfeszítéseiben. Azért jöttem, hogy megvitassuk az EU támogatását: a téliesítéstől a védelemig, az EU-csatlakozási folyamattól a G7 kölcsönökig” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen
Ursula Von der Leyen pénteken megérkezett Kijevbe / Fotó: Ursula von der Leyen / X

Az Európai Bizottság elnöke megérkezése után közzétett egy fotót az X-en a kijevi pályaudvarról, ahogy Katarina Mathernova ukrajnai EU-nagykövet kíséri. Von der Leyen emlékeztetett arra, hogy ez már a nyolcadik látogatása Kijevben. Ellentétben a legtöbb nyugati tisztviselő látogatásával, ezúttal az utazást előre bejelentették.

Csütörtökön Von der Leyen egy különleges sajtótájékoztatón felfedte az EU terveit Ukrajna energiatámogatására a tél beköszönte előtt:

160 millió eurót különítettek el Ukrajna téliesítésére, 

ami magába foglalja a nagy kaliberű töltetek okozta sérülések javítását és az Európából származó import támogatását. A megrongálódott létesítmények helyreállítása és az import a téli szükségletek mintegy 25 százalékát fedezik.

Az Európai Parlament még több fegyver szállítását hagyta jóvá

Az Európai Parlament pénteki plenáris ülésén többek szerint ismét uszító, háborúpárti határozatot fogadott el, amely még több fegyver szállítására szólít fel. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP delegáció elnöke kiemelte: 

az EP határozata elfogadhatatlan, hiszen az abban foglalt javaslatok a háború valós és súlyos eszkalációjának irányába mutatnak, 

a szöveg ráadásul ismét alaptalan támadást intéz Magyarország és a magyar békepárti álláspont ellen. Hozzátette: „a háborús uszítás helyett itt az ideje, hogy tűzszünet legyen, hogy diplomáciai kapcsolatfelvétel történjen, hogy béketárgyalások kezdődhessenek”. A háborúpárti Manfred Weber vezette Európai Néppárt teljes mellszélességgel támogatta a háborús uszítást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.