BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A katonai hírszerzés szerint Ukrajna visszafoglalta a vovcsanszki aggregátumgyárat

Ukrajna fontos győzelmet aratott Harkivól nem messze. A hírszerzés szerint sikerült visszafoglalniuk az aggregátumgyárat Vovcsanszk városban. Az ukrán kémfőnök azt közölte, hogy a művelet rendkívül nehéz volt. A hírszerzés vezetője szerint az ukránok sokszor kézitusára kényszerültek az orosz megszállókkal.

Az ukrán erők visszafoglalták az aggregátumgyárat a Harkiv megyei Vovcsanszk városban – közölte az ukrán katonai hírszerzés (HUR) kedden. Kirilo Budanov, a HUR vezetője azt közölte, hogy az üzem elleni hadművelet sikeres volt, azonban külön kiemelte, hogy egy rendkívül a harc rendkívül nehéz volt.

Vovcsanszk
Vovcsanszk felszabadításával csökkenhet a nyomás Harkiv városon / Fotó: AFP

Az ukrán katonai hírszerzés harcosai szisztematikusan végig járták a gyár minden négyzetcentiméterét, miközben folyamatosan harcoltak az ellenséggel. A harc jelentős része kézitusába torkollott 

– közölte a hírszerzés vezetője. Hozzátette, hogy miután a HUR ügynökei megtisztították az épületeket, a hadsereg bevonult a gyár területére és teljes ellenőrzése alá vonta a komplexumot – írta meg a Kyiv Independent. A vovcsanszki aggregátumgyár 30 épületből áll.

A hírek szerint az HUR a hadművelet során több orosz foglyot is ejtett.

A vovcsanszki üzem hónapok óta az oroszok kezén van. A HUR azt állítja, hogy Oroszország rendkívüli erőkkel védte ezt az állását. Ennek az állításnak annyi valóságalapja lehet, hogy Vovcsanszk mindössze 60 kilométerre, északkeletre van Harkiv várostól, ahol május óta rendkívül kegyetlen ostrom zajlik. Az orosz erők Vovcsanszkon keresztül biztosíthatták az utánpótlást a Harkiv alatt harcoló egységeiknek.

A Kyiv Independent azt írta, hogy az orosz invázió a kezdetekben nagyon jól haladt Harkiv megyében, viszont mostanra a háború egyik legnagyobb harcai folynak itt. A lap azt állítja, hogy az orosz hadseregnek rendkívül nagy veszteségei vannak ezen a területen.

Miközben az oroszországi Kurszk megyében, illetve az ukrajnai Harkiv régióban továbbra is jelentős harcok zajlanak, látszólag Donyeck megyében valamivel csökkent a küzdelem intenzitása. A donyecki front Pokrovszk, Vuhledar és Toretsk városok vonalában húzódik.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.