BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó nagy pofont kapott Zelenszkij az Egyesült Államokban

Hiába bízott a találkozóban, Trump nem adott időpontot az ukrán elnöknek. Volodimir Zelenszkij a győzelmi tervét mutatja be a héten Joe Biden amerikai elnöknek, de a közelgő választások miatt a két jelölttel is találkozni akar. Egy Trumphoz közel álló forrás közölte, hogy a republikánus jelölt naptárában nem szerepel Zelenszkij.

A héten biztosan nem lesz találkozó Donald Trump és Volodimir Zelenszkij között – jelentette az Associated Press (AP) szeptember 25-én. Az információt egy Trump elnöki kampányán dolgozó tisztviselő szivárogtatta ki a sajtónak.

Zelenszkij - Trump találkozó
Összezúzták Zelenszkij álmait Amerikában / Fotó: AFP

Az ukrán elnök az Egyesült Államokba utazott, hogy bemutassa a győzelemre vezető tervét Joe Biden elnöknek. Zelenszkij arról is beszélt, hogy a november 5-i amerikai elnökválasztás miatt a tervet mindenképpen meg akarja mutatni a két elnökjelöltnek, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak.

A múlt héten Zelenszkij még arról beszélt, hogy várhatóan szeptember 26-án, vagy 27-én találkozik majd a volt elnökkel, de ennél több részletet nem árult el.

Találkoznunk kell. Úgy gondolom, hogy ez mind a kettőnk számára fontos 

– mondta Zelenszkij a Trump-találkozóval kapcsolatban. Az AP-nek szivárogtató tisztviselő viszont azt közölte, hogy nem határoztak meg időpontot ennek a találkozónak. Az ukrán elnöki hivatal nem kommentálta ezt az információt – írta meg a Kyiv Independent.

Donald Trump újraválasztása aggaszthatja Kijevet, hiszen az elmúlt hónapokban a republikánus képviselők hosszú ideig blokkolták az Ukrajnának szánt katonai segélyeket a Kongresszusban. A fegyverszállítmányok elakadása jelentős hatást gyakorolt a harctéren. Az ukrán hadsereg szerint ez a késlekedés vezetett oda, hogy csapataik nem voltak képesek ellenállni az inváziós erők rohamainak a Donbasz térségében. Ukrán tisztviselők szerint az amerikai fegyverek elmaradása miatt veszítették el többek között Avgyijivkát.

Vannak olyan elképzelések, miszerint Trump azért nem akar találkozni Zelenszkijjel, hogy ezzel nyomást gyakoroljon Kijevre az orosz-ukrán háború mielőbbi befejezése érdekében. Sokak szerint a háború csakis úgy érhet véget, ha Ukrajna beleegyezik az oroszok által megszállt területek átengedésébe. Trump már többször hangoztatta, hogy az újraválasztása utáni első 24 órában véget tudna vetni az orosz–ukrán háborúnak. Kamala Harris erre rá is kérdezett a vitájuk során, ám Trump kitért az elől a kérdés elől, hogy a republikánus jelölt Ukrajna győzelmével képzeli-e el a háború végét.

Zelenszkij: Közelebb vagyunk a háború befejezéséhez, mint gondolnánk

Az ukrán elnök exkluzív interjút adott, ahol elmondta, hogy Putyin fél a kurszki hadművelettől.

Donald Trump többször támadta a Biden-adminisztrációt, amiért belesodródtak az orosz–ukrán háborúba. Az elnök szerint az Egyesült Államok most beleragadt ebbe a konfliktusba, és ő az egyetlen ember, aki ki tudja szabadítani belőle Amerikát.

Zelenszkij és Trump júliusban telefonon egyeztetett. Az ukrán elnök szerint a republikánus jelölt biztosította a támogatásáról és, hogy mindent megtesz majd Ukrajna megerősítése érdekében, ha visszakerül a Fehér Házba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.