BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kis országok a leginkább innovatívak, míg a nagyok ereje szétforgácsolódik egy kutatás szerint

Magyarország a középmezőny végén van innováció szempontjából, és egyre lejjebb csúszik a Roland Berger tanácsadócég listáján. A nagy ipari országok sem szerepelnek túl jól a rangsor készítői szerint, az innováció terén a kicsik megelőzik őket.

A világ leginnovatívabb országainak Svájc, Szingapúr és Dánia bizonyultak a Német Iparszövetség (BDI) és a Roland Berger Innovációs mutató 2024 felmérése szerint, mely 35 ország gazdasági innovációs képességét hasonlította össze.

Businessman,Analyzing,Financial,Data,At,Tablet,Computer.,Interactive,Financial,Diagrams, innováció
Fotó: Shutterstock

Az évente elvégzett kutatás három fő szemponton alapul, így az innováció aktuális helyzete mellett az országok technológiai jövője és a gazdasági rendszerek fenntarthatósága környezeti szempontból is szerepet kapott az elemzésben. Akárcsak a korábbi években, idén is a kisebb országok vitték a prímet a felmérés szerint, sőt az első helyet 71 ponttal elérő Svájc pozíciója sem változott, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ismét Szingapúr lett a második. A városállam azonban 3 ponttal még javítani is tudott eredményén, így 68 pontot ért el. Dánia ugyancsak 68 pontot ért el, miután nyolc ponttal képes volt javítani teljesítményét, így a skandináv ország a világ innovációjának élbolyába került.

Az élen csökkent a különbség, ám utána nőtt a szakadék

A két holtversenyes második teljesítményének javulása azt is jelenti, hogy a lista élén csökkent az országok közötti különbség, míg az ezután következő országok – Svédország (58 pont), Írország (55) és Finnország (52) – jobban lemaradtak, mint tavaly. Az első 10 helyezett között ugyanakkor továbbra is csak kisebb országokat találunk, az első nagy ipari ország a listán a 11. helyezett Dél-Korea 44 ponttal, de innen Németország sincs nagyon lemaradva 43 pontjával, miután 2 pontot rontott a helyzetén. Ezután következik Nagy-Britannia, amely egy pontot javítva 42 pontot ért el.

Az Egyesült Államok évek óta csúszik lejjebb, míg Kína fellendülése megállt

Hatalmasat zuhant a tanulmány szerint az Egyesült Államok innovációs mutatója, mely 7 pont visszaesés után 35 ponton állt. Ezzel az ország a 18. helyet szerezte meg a listán. A kutatás szerint az Egyesült Államok a 2000-es évek közepe óta folyamatosan veszít innovációs képességéből, amit csak a koronavírus-járvány állított meg egy rövid időre.

Ezzel szemben Kína bizonyult az egyetlen olyan nagy gazdaságnak az évek során, mely folyamatosan képes volt javítani innovációs kapacitásán, de így is csak a 25. helye áll. Ez ugyanakkor arra elegendőnek bizonyult, hogy az ázsiai ország például Olaszországot vagy Japánt maga mögé utasítsa. A világjárvány és a kormány szigorú elszigetelő intézkedései azonban 2020 óta Kína innovációs indexének stagnálásához vezettek.

Japán a középmezőny végén, a 28. helyen áll a rangsorban, főként a nemzetközi hálózatépítés, a tudományos teljesítmény, a munkaerő rendelkezésre állása, valamint a kutatás-fejlesztésbe való kormányzati beruházások gyengesége miatt. Ezt nem ellensúlyozza kellőképpen a szigetország erőssége olyan területeken, mint a k+f tevékenységek, a szabadalmi bejelentések és a csúcstechnológia sem. Magyarország ugyan egy hellyel megelőzi Japánt, ám 2015-ben még a 20. helyen áll a rangsorban.

A lista végén hét feltörekvő gazdaságot találunk, az eredeti BRICS-országok közül négyet (Brazília, Oroszország, India, Dél-Afrika), valamint Törökországot, Mexikót és Indonéziát.

A kis országok a specializációnak köszönhetik hatékonyságukat

Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere szerint a gazdaságok mérete a tudományos és technológiai specializációját is jelentősen befolyásolja, így a kisebb országok kénytelenek erőforrásaikat egy-egy területre összpontosítani, mint például a gyógyszeripar, a biotechnológia, az elektronika és az automatizálás.

Ezzel szemben a nagyobb országok sokkal szélesebb körben tevékenykednek, ami ugyan sok területen teremt lehetőséget a kritikus tömeg elérésére, ám az általános hatékonyságukat mégis csökkenti. A nagyobb gazdaságok heterogén volta ugyanakkor azt is jelenti, hogy egyes tevékenységek regionálisan koncentráltak. Az egyes amerikai államokat vizsgálva például némileg enyhül az ország egészére vonatkozó gyenge teljesítmény. Massachusetts a 7., Kalifornia pedig a 13. helyen állna, ha önállóan értékelnénk őket. Németországban pedig Baden-Württemberg lenne önállóan előkelő helyen, a globális rangsor 4. pozíciójában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.