BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok számára is lesújtó bejelentést tett a német kancellár, felkészült a piacnyitásra a Volánbusz – heti összefoglaló

Stagnálhat idén a német gazdaság, miközben a világszerte forgató influenszerek szerint megdöbbentően olcsón lehet Magyarországon bevásárolni. Hamarosan eldől, megmarad-e a Volánbusz. A Világgazdaság heti összefoglalója.

A korábban tervezett 0,3 százalékos növekedés helyett a német gazdaság a legújabb előrejelzések szerint 2024-ben stagnálni fog, miután az ígéretek ellenére a kormány nem tudott válaszolni a vállalatokat érő problémákra – írta a Bloomberg . Ez az eredmény újabb „veszteséges év” lenne a gazdaság számára, amelyet az ukrajnai háborút követő energiaválság után a gyenge kínai kereslet és az elektromos járműgyártásra való átállás lelassulása is a víz alatt tart.

Olaf Scholz, Irán, Izraeli háború
Németország stagnálása a koalíciós kormány vereségének elismerése lenne, és újabb csapást mérne Olaf Scholz kancellárra / Fotó: AFP

Ez a stagnálás a koalíciós kormány vereségének elismerése lenne, és újabb csapást mérne Olaf Scholz kancellárra, akinek a keze alatt a gazdaság az összeomlás szélére került.

Volkswagen autóipari óriás gyárbezárásai és az Intel által tervezett, 30 milliárd eurós keletnémet csipberuházásának elhalasztása is tovább növeli a gazdasági ellenszelet. 

Kiakadtak a kommentelők: egy amerikai influenszer elájult attól, hogy Magyarországon mennyire olcsón lehet bevásárolni

Az elmúlt hetekben több videót is megosztottak Budapestről a Blatant Reviews nevű influenszercsapat közösségi oldalain. A két influenszert a TikTokon több mint 4,1 millióan, a YouTube-on közel 2,8 millióan, az Instagramon pedig 280 ezren követik. 

A csapat a világ számos országában forgatott már: nemrég Japánból, a Közel-Keletről és Magyarországról is osztottak meg posztokat a helyi gasztronómiáról és az árakról is.

Budapesten több videót is forgatott a csapat egyik tagja, ezekben arról számolt be az influenszer, hogy Magyarországon nagyon olcsón lehet bevásárolni. 

Zade Abdullah az egyik videójában arról beszélt, hogy miközben az Egyesült Államokban például 

  • a százszázalékos narancs- vagy almaital 9,99 dollárba (körülbelül 3585 forint),
  • egy doboz gabonapehely 8,49 dollárba (több mint 3 ezer forint),
  • vagy egy szeletelt fehérkenyér 5,50 dollárba (közel 2 ezer forint) kerül,

addig Magyarországon elérhető árakon lehet a boltokban vásárolni. Az influenszer „a legolcsóbb eurós országként” hivatkozott Magyarországra.

Hamarosan eldől, hogy megmarad-e a Volánbusz

Újabb tíz évre kézbe venné az országos autóbusz-szolgáltatást a Volánbusz. A társaság beadta a következő koncesszióra a pályázatát. A piacnyitásra való felkészülést és a működési hatékonyság javítását nagyban segíti a cégcsoportnál zajló integráció, amelynek során a MÁV-Sart Zrt., a Volánbusz Zrt. és a MÁVHÉV Zrt. egyesülésével az év végéig új személyszállítási társaság jön létre. 

A vállalatcsoport hisz abban is, hogy a folyamatosan fejlesztett autóbuszos járműállománnyal, a hazai kötöttpályás menetrenddel és tarifarendszerrel összehangolt szolgáltatásokkal, helyismeretével és országos jelenlétével, a helyi, helyközi és távolsági közlekedésben szerzett tapasztalataival esélyes versenytársa az európai közlekedési piac legtőkeerősebb, legnagyobb szereplőinek is.

A piacnyitásra való felkészülést és a működési hatékonyság javítását nagyban segíti a cégcsoportnál zajló integráció, amelynek során a MÁV-Sart Zrt., a Volánbusz Zrt. és a MÁVHÉV Zrt. egyesülésével az év végéig új személyszállítási társaság jön létre.

Megmenekültek az űrben ragadt asztronauták, megérkezett a SpaceX űrkapszulája

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) vasárnap a SpaceX Crew Dragon űrkapszulája, amely a tervek szerint jövőre visszahozza a Földre az ottragadt két amerikai űrhajóst, Butch Wilmore-t és Suni Williamst – közölte a NASA és a SpaceX. 

Nick Hague, a NASA asztronautája és Alekszandr Gorbunov orosz űrhajós nem sokkal azután ment át az ISS-re, hogy a Dragon kapszula magyar idő szerint 23 óra 30 perckor dokkolt az állomáson – derült ki a NASA az X-en közzétett bejegyzéséből. A SpaceX Crew-9 küldetés keretében négy űrhajóst szállítottak volna az ISS-re. 

A négytagú legénység létszámát azonban csökkentették kettőre, hogy a műszaki problémák miatt korábban az űrállomáson rekedt két asztronauta, Suni Williams és Barry Wilmore februárban visszatérhessen.

A Boeing Starliner űrhajója, amellyel Wilmore és Williams júniusban érkezett, alkalmatlanná vált arra, hogy visszaszállítsa őket.

Az oroszok egy rakétatámadással 60 ukrán katonatisztet iktattak ki Herszonban

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz haderő rakétatámadást indított az ukrajnai Herszon régió egyik helyszíne ellen, ahol az ukrán 37. tengerészgyalogos dandár találkozója zajlott.

A támadásban többtucatnyi katonát semmisítettek meg – áll a tájékoztatóban. Az orosz hírügynökségek által hivatkozott minisztériumi közlemény szerint a támadást egy Iskander rakétával hajtották végre, amely egy épületet talált el Velikaja Alekszandrovka faluban, ahol a találkozó zajlott. Ugyanez a forrás azt állítja, hogy az ukránok 60 katonát „veszítettek el”.

A tájékoztatás szerint, „a támadás következtében a következők semmisültek meg: egy kisbusz – 3 egység, személygépjárművek – 12 egység, legfeljebb 60 vezetőségi tag” – áll a minisztérium közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.