BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A titkosszolgálat állítja: Oroszország katonai összecsapásra készül a NATO-val

„A Kreml ellenségként tekint a Nyugatra, így Németországra is” – közölte a német szövetségi hírszerző szolgálat vezetője. Az orosz fegyveres erők legkésőbb 2020 végére képesek lesznek támadást indítani a NATO ellen.

„Putyin továbbra is tesztelni fogja a nyugati világ vörös vonalait, és tovább fokozza a konfrontáció lehetőségét” – fogalmazott Bruno Kahl, a német külügyi hírszerző szolgálat (BND) vezetője. Hozzátette, hogy 

az orosz fegyveres erők katonai és pénzügyi szempontból is valószínűleg legkésőbb ennek az évtizednek a végére képesek lesznek támadást indítani a NATO ellen.

Putyin
nukleáris doktrína
Oroszország
Fotó: AFP

Bruno Kahl arról is beszélt, hogy Oroszország hibrid és rejtett formában is a „korábban nem látott szinten” visel majd háborút az ellenségeivel szemben. „A Kreml célja a nyugati világ megosztása, hogy akadályozza Európa védekezési képességét, miközben megerősíti az orosz hadsereget egy esetleges támadásra készülve” – mondta Kahl a német parlamenti képviselőknek.

A Politico cikke szerint Kahl hangsúlyozta, hogy 

a Kreml – amely 2022 februárja óta háborút folytat a szomszédos Ukrajnával – sokkal többet költ a hadseregére, mint az európai országok a sajátjaikra,

és jelentősen megerősítette a hagyományos haderejét.

Azt is mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök végső célja, hogy „kiszorítsa az Egyesült Államokat Európából”, és visszaállítsa a 1990-es évek végi NATO-határokat, ezáltal „orosz befolyási övezetet” hozva létre, és „új világrendet” teremtsen.

Thomas Haldewang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal – a német belföldi hírszerző ügynökség – vezetője elmondta, hogy figyelik „az orosz hírszerző szolgálatok agresszív viselkedését”, és hogy az oroszok által Németországban elkövetett kémkedés és szabotázs fokozta „ mennyiségileg és minőségileg” az ország ellene elkövetett titkosszolgálati akciókat, Oroszország pedig hajlandó „emberéleteket kockáztatni”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.