BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GULF-US-IRAQ-WAR-USS KITTY HAWK amerikai rakéta norvéga

Pezsgőt nyithatnak az amerikai fegyvernepperek: Norvégia is bevásárol

A tengerentúlon óriásit kaszálnak az európai fegyverkezésen. A norvég hadsereg közleménye szerint most egy több milliárd koronás rakétarendelést adtak le az amerikaiaknak.

Norvégia több mint négymilliárd korona – több mint 136 milliárd forint – értékben közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták beszerzéséről állapodott meg az amerikai hatóságokkal – jelentette be hétfőn a norvég hadsereg.

GULF-US-IRAQ-WAR-USS KITTY HAWK amerikai rakéta norvéga
Amerikai rakétákból vásárolt be Norvégia / Fotó: AFP

A norvég védelmi minisztérium kereskedelmi és műszaki beszerzési hivatalának (NDMA) közleménye szerint az AIM-120C-8 AMRAAM légvédelmi rakétákat a földi légvédelemben használják majd, de az F-35A vadászgépek fegyverzetéhez is felhasználhatják majd őket.

Bjoern Arild Gram norvég védelmi miniszter a közleményben hangsúlyozta, hogy 

több és korszerűbb rakétával a norvég hadsereg jobban meg tudja majd védeni az országot a légi támadások ellen.

A rakétavásárlás Norvégia eddigi legjelentősebb egyedi fegyverbeszerzései közé tartozik.

Az ukrajnai háború miatt az Oroszországgal határos NATO-tag Norvégia korábban már bejelentette, hogy növeli az ország védelmi kiadásait.

Erőteljes fegyverkezésbe kezdtek a skandináv országok

A skandinávok közül a NATO-alapítótag norvégok járnak elöl, az elkövetkező években minden szomszédjuknál lényegesen nagyobb összeget fognak hadi célokra fordítani.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.