BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egyesült Államok vasárnap túsztárgyalásokat folytat a Hamász tagjaival az izraeli háború befejezése érdekében

Az Egyesült Államok és Izrael abban bízik, hogy a Hamász vezetőjének, Jahja Szinvar hónap elején történt, az IDF általi meggyilkolása után most már lehetséges az alku.

William Burns, a CIA igazgatója vasárnap Dohában tart újabb túsztárgyalást a Biden-kormányzat intenzív erőfeszítései közepette, hogy a fennmaradó 101 fogoly kiszabadítására és az Izrael-Hamász háború befejezésére irányuló megállapodás megszülessen. Az izraeli delegációt várhatóan David Barnea, a Moszad vezetője vezeti majd, és valószínűleg egy új tervet fog népszerűsíteni, amelyen a katariakkal és az egyiptomiakkal együtt dolgozott a túszok hazahozatalára - közölte a jpost.com.

Israel marks one year since Oct. 7 Hamas attack
A túszok szabadon bocsátását követelő emberek 2024. október 7-én gyülekeznek a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt. A háború Izrael és a Hamász között 2023. október 7-én kezdődött. Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Az Egyesült Államok és Izrael abban bízik, hogy a Hamász vezetőjének, Jahja Szinvar hónap elején történt, az IDF általi meggyilkolása után most már lehetséges az alku.

Katar és Egyiptom, a két fő közvetítő a megegyezés érdekében, Sinwar meggyilkolása óta mindketten beszéltek a Hamásszal, de nem világos, hogy a Hamász nyitott lenne-e a túszok szabadon bocsátására. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a vasárnapi csúcstalálkozót megelőzően diplomáciai találkozók sorozatát tartotta, a múlt héten Izraelbe, Szaúd-Arábiába és Katarba látogatott. A Biden-kormányzat számára szorít az idő, tekintettel arra, hogy Joe Biden amerikai elnök négyéves hivatali ideje január 20-án lejár.

A vasárnapi tárgyalások az első magas szintű találkozót jelentik azóta, hogy a Hamász augusztus végén kivégzett hat túszt, köztük a 23 éves Hersh Goldberg-Polin izraeli-amerikai állampolgárt. Megöléséig az Egyesült Államok egy háromfázisú megállapodást terjesztett elő, amelyet először május végén mutattak be. Még az első szakasz minden részletét sem sikerült véglegesíteni.

A kérdés az volt, hogy a Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy Izraelnek véget kell vetnie a háborúnak, és az IDF-nek teljes mértékben ki kell vonulnia Gáza egész területéről, beleértve a Philadelphi-i folyosót is. A májusi megállapodást úgy alakították ki, hogy lehetővé tegye az ügylet részbeni megindulását anélkül, hogy foglalkoznának néhány kibékíthetetlen ellentéttel.

Egyre több felszólítás hangzik el az Egyesült Államokkal felé, hogy semmisítse meg a májusi megállapodást, amelynél mindig is elhúzódott a túszok szabadon bocsátása, és fontoljon meg egy új keretet. Maga Blinken utalt erre a lehetőségre a múlt héten.

Barnea arról beszélt, hogy Irán és a Hezbollah nyomást gyakorol a Hamaszra, hogy megegyezzenek, összekapcsolva a gázai tűzszünetet a libanoni tűzszünettel. Az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy a két tűzszüneti erőfeszítés nincs összefüggésben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.