BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belehúzott a Covid – egyre több a megbetegedés

A vizsgált tesztek több mint fele pozitív volt, a mostani variánsra még nincs oltás.

Augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele volt Covid-fertőzést igazolt – derült ki a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adataiból. A Semmelweis Egyetem járványközpontja hírlevelében arra kéri a háziorvosokat, hogy amint hozzáférhetővé válik Magyarországon a frissített Covid-vakcina, ajánlják a kockázati csoportokba tartozó pácienseiknek, azaz azoknak, akik elmúltak 60 évesek, illetve krónikus betegségben szenvednek – írja a Népszava.

Midsection of female doctor with swab test sample during COVID-19 crisis. Female medical professional is holding test tube in hospital. She is wearing protective suit.
Egyre több a megbetegedés / Fotó: Getty Images

Nincs oltás


A Covid most cirkuláló új vírusa ellen Magyarországon jelenleg nem érhető el oltóanyag, a korábban vásárolt készletek lejártak. 
Az új vakcinák beszerzése folyamatban van. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól (NNGYK) a lap megtudta, ez a WHO ajánlásának megfelelően a JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen nyújt védelmet. Arra azonban nem válaszoltak, hogy milyen, és mennyi oltóanyagot rendeltek. Úgy tudni azonban, hogy 

két oltóanyagtípus van versenyben, egy fehérjealapú és a Moderna mRNS technológiával készült vakcinája.

A Népszava több háziorvosnál is érdeklődött, szinte valamennyien arról beszéltek, hogy naponta 80-90 beteget is fogadnak, főként felső légúti panaszokkal. Keczéry Attila zuglói háziorvosnál a múlt héten szinte minden második köhögő, tüsszögő páciens koronavírus fertőzött volt. Legtöbben lázra, elhúzódó köhögésre, és a láz elmúltával is napokig tartó gyengeségre panaszkodnak.

Közben indul az influenzaszezon.

A szezonális betegség elleni oltóanyagból idén 949 ezer adag vakcinát biztosítanak térítésmentesen,

a 3 évesnél kisebbek oltásához további 6500 adagot. Ezek az oltások október végétől november elejétől kérhetők a háziorvosoktól – írja a Népszava.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.