BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bucharest,,Romania,-,September,23,,2021:,Shallow,Depth,Of,Field

Viszlát útlevél, személyi igazolvány, az EU-ban elég lesz a mobiltelefon is!

Az Európai Bizottság átlépte a Rubikont: az unión belül az utazáshoz nem lesz szükségünk útlevélre, sem személyi igazolványra. A digitális útlevél kifejlesztését a szükséges tagállami és törvényhozói egyeztetések után meg is kezdik, és ha kész, a mobiltelefonunkkal igazolhatjuk magunkat.

Nagy döntést hozott az Európai Bizottság, meglepetés nincs benne, hogy jön a digitális útlevél, a fejlemény, hogy ha az uniós döntéshozási folyamatban nincs ellenkezés, meg is kezdik az ehhez szükséges alkalmazás kifejlesztését. A bevezetése után elég egy mobiltelefon ahhoz, hogy igazoljuk magunkat. Mi kell ehhez, például az ujjlenyomatunk? Cikkünkben összefoglaljuk az eddig tudható részleteket. 

Bucharest,,Romania,-,September,23,,2021:,Shallow,Depth,Of,Field
Jöhet az európai uniós digitális útlevél, az Európai Bizottság rábólintott / Fotó: Shutterstock

Meghozta döntését az Európai Bizottság. Közleményükben ezt írták:

  1. A Bizottság javaslatot tesz az útlevelek és személyi igazolványok digitalizálására, ami a schengeni övezeten belüli utazást könnyebbé és biztonságosabbá teszi.

A határozat alapvetően két dologra vonatkozik: kifejlesztik az átálláshoz szükséges számítógépes alkalmazást és kialakítják a közös használatához szükséges keretrendszert. 

Fontos alap információk:

  1. a digitális okmány alkalmazása önkéntes lesz, nem kötelező, tehát aki nem akarja, emiatt nem muszáj hozzászoknia a mobiltelefonhoz;
  2.  ingyenes lesz.

Miért lesz előnyös a digitális útlevél bevezetése?

Az előnyöket a bizottság a következőképpen foglalta össze:

  • gyorsabb, könnyebb: a határellenőrzés felgyorsul, az okmányon lévő információk akár előre megadhatóak. A határátkelőhelyeken és a repülőtereken lerövidülhet a várakozási idő.
  • Kisebb adminisztrációs teher: ez minden érintett szereplőre vonatkozik, a hatóságokra, személyszállítókra és az unió polgáraira.
  • Biztonságosabb eljárások a schengeni határokon: a hatóságok előre is elvégezhetik az ellenőrzést és a problémás esetekre hatékonyabban koncentrálhatnak. 
  • Adatvédelem: szigorú protokollokkal védik meg a személyi adatokat, csak az érintett engedélyével továbbadva őket.

Hogy működik majd az EU digitális úti alkalmazása?

Az alkalmazás

  • ellenőrzi az alapdokumentum autentikusságát és épségét, és hogy a személy arca megfelel a dokumentum csipjében tárolt adatoknak;
  • az előzetes vizsgálathoz és pozitív elbíráláshoz  továbbítja a szükséges adatokat az illetékes határhatóságokhoz;
  • eltárolja a digitális úti okmányt a személy mobileszközén (itt a dokumentum „mobileszközt” említ, tehát mobiltelefonon kívül másra is gondolhatunk).

Az utazók

  • az alkalmazást használva digitális úti okmányt hozhatnak létre.
  • rajta keresztül bemutathatják a kompetens határőrzőknek,
  • előzetes határellenőrzéshez és átengedéshez használhatják az áthaladáshoz, vagy a belépéshez a schengeni övezetbe,
  • és eldönthetik, használják-e, miután nem kötelező.

A gyakorlatban mindezt úgy képzelhetjük el, hogy ha előzetesen leadtuk a digitális úti okmányt, és zöld utat kaptunk, a határra érve egy újabb érintéssel szabadon áthaladhatunk.

Mi történik most, mikor lehet először uniós digitális úti okmányunk?

A rendszert azután vezetik be, hogy a bizottsági javaslatot elfogadták, azaz úgy tűnik, végigjárja a normál uniós döntéshozási folyamatot, az Európa Tanácstól az Európai Parlamentig. Erőteljes ellenzésről eddig nem lehetett hallani, részletekről azonban mindig adódhatnak viták.

Ezt követően kifejlesztik az alkalmazást, és az EU illetékes ügynöksége, az EU-Lisa teszteli. A tagállamok azonban akár már azelőtt is kibocsáthatnak digitális úti okmányokat, hogy ez a központi folyamat végigfut és az applikáció működővé válik. 

Az uniós alkalmazás a terv szerint 2030-ra válik elérhetővé, azaz várhatóan még évekig szükségünk lesz az útlevelünkre vagy a személyi igazolványunkra az utazáshoz, hacsak a tagállamok fel nem gyorsítják a folyamatot.

Emlékezhetünk, előzmény uniós szinten már van ilyen, a digitális okmányt például a koronavírus-járvány idején vezetett be az EU.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.