BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Exporttal hizlalná fel dróniparát Ukrajna

Az ukrán drónokra alighanem lenne kereslet a világpiacon, ám kivitelük tiltott. Az exportkorlátozások feloldásával a szektor piachoz és tőkéhez is jutna, ami a kutatás-fejlesztést is segítheti a kulcsfontosságú területen. Az ukrán államnak ugyanis nincs annyi pénze, amennyi a legyártott drónok felvásárlásához szükséges.

Akár a drónokra vonatkozó háborús exporttilalmat is feloldhatja Ukrajna annak érdekében, hogy a szektor cégei megfelelő éretűre tudjanak duzzadni. Jelenleg ugyanis a háború elején bevezetett, fegyverekre vonatkozó exporttilalom eredményeként az iparág egyetlen megrendelője az ukrán állam, ám az nem rendelkezik elegendő forrással ahhoz, hogy a teljes termelést felvásárolja.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kreminna, drón
A drónok kulcsszerepet játszanak a háborúban/Fotó: AFP

Óriási üzletet jelentene a drónok exportja

A dróngyártó cégek a Financial Times beszámolója szerint ezért s kacsingatnak a külpiacok felé, a drónexport ugyanis akár évi 20 milliárd dollárt is hozhat Ukrajna számára, miközben az idei ukrán költségvetés mindössze 6 milliárd dollárt tartalmaz fegyvervásárlásra, ráadásul drónokra ennek az összegnek is csak a harmada jut. 

A múlt héten Kijevben hadiipari fórumot is rendezett a kormány, külföldi befektetők kegyeit keresve. 

Ám hiába bizonyítottak a harctéren, sőt sokszor attól több száz kilométeres mélységben az ukrán drónok, ha az egyetlen vevőként jelen lévő ukrán állam nem rendelkezik elegendő forrással a drónok megvásárlásához.

Ukrainian forces operate near the border with Russia
Az ukrán dróniparnak szüksége van a külföldi vevőkreis, bármennyire is kellenek a drónok a fronton/Fotó: AFP

Mindez ahhoz is vezet, hogy az oroszok sokszor drónok terén is óriási, szakértők szerint 5-10-szeres fölénybe kerülnek a csatatéren. Az egyik legnagyobb gyártó, az Ukrspecsystems vezetője, Dmitro Haszapov szerint is kolosszális drónhiánnyal küzd Ukrajna. 

Az exporttilalom áthidalása érdekében a cég és több versenytársa is lengyelországi gyártásba kezdett, ami azonban adóbevételek elvesztését és az agyelszívás felgyorsulását jelentheti az ukrán állam számára.

Az ukrán állam önmagában képtelen a termelés felvásárlására

Az ukrán állam limitált erőforrásai miatt a dróngyártók nem rendelkeznek azzal a hosszú távú stabilitással sem, ami a drága alkatrészek és fejlesztések kipróbálásához szükségesek. A Roboneers nevű, szárazföldi és légi drónokat gyártó cég szerint is hatalmas problémát jelent a megrendelések korlátozott volta, mely a kutatás-fejlesztést is hátráltatja a szektorban.

A két és fél éve tartó háborúban az ukrán drónipar hatalmas fejlődésen ment keresztül, 

így képes szárazföldi, tengeri és légi drónokat is gyártani, akár nagy hatótávolságú és GPS nélkül is tájékozódni képes modelleket is, ahogy olyanokat is, melyek képesek rajban repülni. A MyDefence nevű dán drónellenes technológiákkal foglalkozó cég azért nyitott ukrán leányvállalatot, hogy képes legyen az orosz fejlesztések előtt maradni. A felhasznált frekvenciák változtatása azok megzavarását is megnehezíti.

Az ukrán drónok akár a NATO-országok piacait is meghódíthatják

A cég vezérigazgatója, Dan Hermansen elmondta azt is, hogy a háború után óriási exportpotenciál nyílhat meg az ukrán dróngyártók előtt, amit a MyDefence kapcsolatai a NATO ökoszisztémájában tovább segíthetnek. Ugyanakkor az iparág ukrán szereplői szerint a beruházások mellett a szektornak kormányzati iránymutatásra és szabványosításra is szüksége van, hiszen a több tucat különböző drón mindegyike saját operációs rendszert használ. Szakérők szerint emellett érdemes lenne olyan egyetemi programokat is elindítani, amik kifejezetten a szektor számára képeznek mérnököket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.