BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több magyar fiatal áll be katonának

A honvédelmi miniszter szerint a toborzó kampány óta egyre több fiatal szerződésesként vagy területvédelmi tartalékosként is beállt a seregbe

Három helyszínen több mint kétszáz újonc, többségükben később szerződéses szolgálatot vállaló katona vonult be alapkiképzésre Tatán, Kecskeméten és Várpalotán; egyre több elkötelezett fiatal választja a haza szolgálatát – jelentette be a honvédelmi miniszter.

A honvédelmi miniszter szerint a toborzó kampány óta egyre több fiatal szerződésesként vagy területvédelmi tartalékosként is beállt a seregbe /Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A politikus elmondta, hogy

egyre többen döntenek úgy, hogy a területvédelmi tartalékos szolgálatról szerződéses szolgálatra váltanak. 

A Szeretem, Megvédem! toborzókampány hatására folyamatosan jelentkeznek az érdeklődők és vonulnak be a honvédséghez szerződéses katonának, és a nyáron toborzott tartalékosok több mint tíz százaléka, több százan igazoltak át a hivatásosok közé – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy 

a június közepén indított kampány záróakkordjaként október 12-én Budapesten 1179 újonnan toborzott katona tett ünnepélyesen esküt. A kampány négy hónapja alatt több mint 2600-an döntöttek úgy, hogy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállalnak.

A Katonai Alapfelkészítési Programot, vagyis az alapkiképzést most kezdőkről Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a szerződéses szolgálatot vállaló katonákkal együtt Tatán több mint 120-an, Kecskeméten több mint hatvanan, Várpalotán pedig több mint ötvenen vonultak be.

A miniszter kiemelte, hogy a toborzó kampány eredményességét bizonyítja, hogy egyre több fiatal számára válik vonzóvá a katonai szolgálat, akár szerződéses, akár területvédelmi tartalékos jogviszonyban. Tatán a bevonulók 18 és 59 év közöttiek, a többség a 25-35 éves korosztályból érkezett. Az iskolázottság tekintetében is változatos a csoport összetétele: a nyolc általános iskolai végzettségtől a fogorvosi diplomáig sokféle végzettséggel lehet találkozni.

Mint írta: folyamatosan növekszik azoknak az elkötelezett fiataloknak a száma, akik a területvédelmi tartalékos szolgálatról szerződéses szolgálatra váltanak.

A héten több mint kétszáz, többségükben szerződéses szolgálatot vállaló katona vonult be alapkiképzésre Tatán, Kecskeméten és Várpalotán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.