BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Közel-keleti háború ensz

ENSZ: brutális éhínség fenyegeti télen a Gázai övezetet

Több mint háromszáz ezer ember élelmezésbiztonsága került veszélybe. Az ENSZ szrint sürgős nemzetközi közbelépésre van szüksé ahhoz, hogy megoldódjon a gázai humanitárius katasztrófa.

Mintegy 345 ezer gázaira vár a télen „katasztrofális” szintű éhezés - figyelmeztetett csütörtökön egy, az ENSZ által közzétett nemzetközi jelentés, hangsúlyozva, hogy az éhínség veszélye több mint egy éve fennáll a háború sújtotta palesztin területen.

Közel-keleti háború ensz
Az ENSZ szerint több mint háromszáz ezer ember éhezhet a tél folyamán a Gázai övezetben / Fotó: AFP

A nyáron szállított élelmiszersegély javított a helyzeten, de a konvojok szinte teljes leállítása várhatón megfordítja a tendenciát - áll az Integrált Élelmezésbiztonsági Skála (IPC) nevű - ENSZ-szervezeteket, kormányokat, segélyszervezeteket és más csoportokat tömörítő - koalíció jelentésében.

Ez a drámai csökkenés nagyban korlátozza a családok élelemhez, valamint az alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzájutásának a lehetőségeit 

- olvasható a jelentésben.

A jelentést azután hozták nyilvánosságra, hogy ez Egyesült Államok és ENSZ-vezetők óvták Izraelt „az éhezés politikájától”, amelyet „háborús fegyverként” vetnének be a Gázai övezetben, ami Izrael tagad.

A jelentés szerint mintegy 1,84 millió gázai szenved az IPC-skála szerinti 3. szintnek megfelelő vagy annál magasabb mértékű akut élelmezési bizonytalanságtól (az ötfokozatú skálán a 3. szint válságnak, a 4. vészhelyzetnek, az 5. katasztrófának felel meg). Ez a szám november és április között 1,95 millióra, azaz a lakosság több mint 90 százalékára nőhet az ENSZ-nek a 2024. november és 2025. április közötti időszakra vonatkozó előrejelzései szerint.

Közülük 345 ezren - azaz a lakosság 16 százaléka - katasztrofális helyzettel kényszerül szembenézni.

A jelentés szerint a gyérebben lakott Rafah és az északi terület szembesül súlyosabb élelmiszer-bizonytalansággal, bár szinte a teljes Gázai övezet helyzete válságos.

Az IPC szerint az akut alultápláltság a tízszerese a háború előttinek. A kisgyermekek körében becslések szerint 60 ezer akutan alultáplált gyermek várható 2024 szeptembere és 2025 augusztusa között.

Az elmúlt két évben az izraeli hadsereg offenzívát folytatott a Hamász fegyveresei ellen a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában, és a jelek szerint teljesen elzárta az északi részt az övezet déli részétől - mondta hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Hivatala.

Október 2. és 15. között semmilyen élelmiszer nem érkezett a Gázai övezet déli részéből, és a túléléshez szükséges alapvető készletek kimerültek - közölte szerdán az ENSZ humanitárius ügynöksége.

Történelmi éhínség miatt kongatja az ENSZ a vészharangot

Afrika déli részén mintegy 27 millió ember érintett az ENSZ Világélelmezési programja szerint.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.