BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitiltották az ENSZ főtitkárát Izraelből

António Guterres nem léphet Izrael földjére – közölte a zsidó állam külügyminisztere. Jiszráel Kac azt mondta, hogy az ENSZ-főtitkár egyértelműen Izrael-ellenes álláspontot képvisel, aki még Irán rakétatámadását sem hajlandó elítélni. A külügyi tárca vezetője közölte, hogy egy ilyen ember nem érdemli meg, hogy izraeli földre lépjen.

Izrael külügyminisztere szerdán bejelentette, hogy a zsidó állam nemkívánatos személlyé nyilvánította António Guterres ENSZ-főtitkárt, mert nem ítélte el „egyértelműen” Irán előző napi, Izrael elleni súlyos rakétatámadását, és ezért a portugál politikus nem léphet be az országba.

Az ENSZ főtitkárát, António Guterrest, kitiltották Izraelből.
Az izraeli külügyminiszter közölte, hogy az ENSZ-főtitkár nem érdemli meg, hogy izraeli földre tegye a lábát / Fotó: AFP

Aki nem képes egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni gyűlöletes támadását, az nem érdemli meg, hogy izraeli földre lépjen. Olyan Izrael-ellenes főtitkárral van dolgunk, aki terroristákat, erőszaktevőket és gyilkosokat támogat

– fogalmazott közleményében Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter.

Irán mintegy kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre

Közel 200 rakétát lőtt ki Irán Izraelre kedden, azt követően, hogy az izraeli hadsereg (IDF) bevonult Libanon déli részére. Az IDF szóvivője, Daniel Hagari közölte, hogy hamarosan reagálnak a támadásra.

Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamar Ben-Gvir azt közölte a rakéták indítása után, hogy 13 ezer katonát mozgósítottak, akiket bármikor bevethetnek Izrael egész területén – írta meg a The Jerusalem Post.

A Vaskupola nem tudott minden beérkező rakétát elhárítani, egy épületet Tel-Avivban közvetlen találat ért. A fővárosban legalább három ember megsebesült a lehulló rakétatörmelékek miatt.

A hírek szerint az izraeli Tel Sheva várost is rakétákkal támadják. Rakétatörmelék hullik továbbá Dimona, Nabatim, Hora, Hod Hasharon, Beer Sheva és Rishon Lezion városra. Számos felvétel jelent meg a közösségi médiában, amelyeken a városok felett az elhárító rakéták által semlegesített töltetek robbannak fel.

Az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy a támadás megtorlás a Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah sejk meggyilkolása miatt. Hozzátették, hogy amennyiben Izrael válaszcsapással próbálkozik, akkor egy minden eddiginél nagyobb támadást indítanak a zsidó állam ellen.

Izrael nekiment az ENSZ-nek a Hezbollah miatt

Az ENSZ az 1701-es számú határozattal zárta le az Izrael és Libanon között zajló háborút. A dokumentum értelmében a Hezbollahnak ki kell vonnia erőit a libanoni–izraeli határ 30 kilométeres sávjából. Az izraeli védelmi miniszter szerint az Egyesült Nemzetek Szövetsége szándékosan nem teljesíti vállalt kötelezettségét a határozat betartatására.

Mi az az izraeli Vaskupola, és hogyan működik?

A Hamász több ezer rakétát lőtt ki Izraelre a szombaton indult invázió során, és azóta is támadja az országot. Azonban Izraelt a világ talán legfejlettebb rakétavédelmi rendszere, a Vaskupola védi, amely 2011 óta az Izraelre kilőtt rakéták kilencven százalékát hatástalanította. Mi az a Vaskupola? Hogyan működik és mennyire hatékony? Ennek jártunk utána.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.