BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érik a kormányátalakítás a briteknél, távozik Starmer jobbkeze

A stabilitást ígérő új munkáspárti kormány egyelőre azt a káoszt folytatja, mit elődjétől örökölt. Ennek kíván véget vetni Keir Starmer miniszterelnök, aki megvált a sokat kritizált kabinetfőnökétől és új lendületet akar adni a kormányzásnak.

Lemondott Keir Starmer egyik fő bizalmasa: Sue Gray távozik a miniszterelnöki kabinetfőnöki posztjáról, alig három hónappal a Munkáspárt elsöprő választási győzelmét követően – jelentette be vasárnap a kormányfő hivatala. Gray lemondása némiképp váratlanul érte Starmert, akinek a pozícióját a hetek óta zajló belső harcok és a politikai működésével kapcsolatos kritikák meggyengítették. 

Starmer kabinetfőnöke Sue Gray
Sue Gray távozó kabinetfőnök Keir Starmer régi harcostársa volt a Munkáspátban /Fotó: AFP

A főtanácsadóként még a Munkáspárt ellenzéki korszakában is a pártelnök mellett segédkező Gray munkáját Starmer megköszönte, egyszersmind az Egyesült Királyság nemzeteivel és régióival foglalkozó miniszterelnöki megbízottá nevezte ki, ami a szakértők szerint egyértelmű visszalépés Gray számára. 

Starmer kormányátalakításra készül?

Starmer az utódlásról is gondoskodott, kabinetfőnökévé Morgan McSweeney-t nevezte ki, aki korábban a Munkáspárt kampányigazgatójaként dolgozott. Kabinetfőnök-helyettes lesz Vidhya Alakeson, aki ellenzékben a munkáspártiak üzleti ügyeit intézte, Nin Pandit, a párt korábbi politikai igazgatója a miniszterelnök szenior magántitkára lesz. James Lyons, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat korábbi újságírója és kommunikációs tisztviselője pedig csatlakozik a kormányzati médiacsapathoz.

A Bloomberg szerint már érett valamilyen változás, mert 

a választási kampányában a konzervatívok által kavart politikai káosz helyett stabilitást ígérő Keir Starmer eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Szakértők úgy vélik, a főtanácsadó távozását szélesebb körű átalakítások is követhetik a kormányon belül, hogy a konfliktusok elsimításával Starmer nyugodtabb körülmények között tudja folytatni a munkát. Mióta a július 4-i szavazáson a Munkáspárt 14 év után újra hatalomra került, az új kormányzatot a brit költségvetési egyenesbe hozása miatt szükséges intézkedésekkel kapcsolatban érik folyamatos kritikák, de Starmert a kampány során elfogadott adományok miatt is támadják.

British Prime Minister Starmer in Berlin
Keir Starmer stabilitást ígért, de ebből egyelőre nem sok látszik / Fotó: AFP

Munkáspárti politikusok ugyanakkor Sue Gray-t okolják az eddigi kormányzás baklövéseiért, mondván, kabinetfőnökként ő felelt a napi működés megszervezéséért, továbbá az ellenzéki létből a kormányzásra való átállás kidolgozásáért és végrehajtásáért. 

A pártpolitikusok a kormány hivatalba lépésének első hónapjaiban azzal szembesültek, hogy mind a Munkáspárt, mind Starmer közvélemény-kutatási eredményei zuhantak, ám ezért sokan Gray gyenge ítélőképességét és agresszív vezetői stílusát okolták.

Gray visszalépésével enyhülhet a feszültség

Visszatetszést keltett az is, hogy a Gray közbejárt abban, hogy Waheed Alli, egy munkáspárti adományozó és közeli munkatársa a választási győzelem után szabad belépőt kapott a Downing Streetre. 
Sue Gray a félreállását azzal indokolta, hogy az intenzív távadások közepette a kormány nem tud saját feladatára koncentrálni, a változásokhoz szükséges létfontosságú munkától vonják el az energiát. Hozzátette, örül, hogy új posztján és új feladatkörrel segítheti ezt a munkát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.