BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea újra szeméttel bombázta Szöult, ezúttal az elnöki rezidenciát is eltalálták

Észak-Korea tavasszal kezdett szeméttel és propaganda szórólapokkal teli ballonokat küldeni Dél-Korea több területére, most viszont sikerült a szöuli elnöki rezidenciát is eltalálniuk. Dél-Korea nem tűri válasz nélkül a jelenséget: szórólapokkal megpakolt drónokat küld Phenjanba, ami viszont egyre csak dühíti az észak-koreai vezetést.

Phenjan és Szöul között egyre fokozódik a feszültség, most, hogy Kim Dzsongun kiterjesztette a katonai együttműködését Oroszországgal és észak-koreai katonák jelentek meg az orosz–ukrán fonton. Csütörtökön újra szeméttel és propaganda szórólapokkal teli ballonok jelentek meg Szöul felett, amelyeket Phenjan küldött, ezúttal viszont a hulladékkal teli csomag a szöuli elnöki rezidencia területén landolt. 

North Korea Waste Balloons, Észak-Korea
Észak-Korea újra szeméttel bombázta Szöult, ezúttal az elnöki rezidenciát is eltalálták / Fotó: ZUMAPRESS.com

Ez már a második alkalom, hogy ilyen történt, ami aggodalmat váltott ki a dél-koreai stratégiai helyszínek biztonságát illetően. A dél-koreai elnöki biztonsági szolgálat szerint nem találtak veszélyes anyagokat a hulladékban, amely akkor került a területre, amikor az egyik észak-koreai ballon felrobbant.

Észak-Korea azt állította, hogy Dél-Korea drónokat küldött Phenjan fölé, hogy propagandaleveleket szórjon szét

erre válaszolva küldték a ballonokat. Május óta Phenjan több ezer ballont küldött, amely műanyag és papír hulladékot szállított, de nem voltak veszélyes anyagok közöttük. A hasonló incidens júliusban is történt, akkor sem találtak veszélyes anyagokat. Csütörtökön azonban Észak-Koreából származó, Jun dél-koreai elnököt és feleségét kritizáló leveleket találtak Szöul Jongszan kerületében, ahol az elnöki iroda található – írja az Euronews.

Már tavasz óta küldi Észak-Korea a szeméttel teli ballonokat / Fotó: X / @nexta_tv

A feszültség növekszik, Észak-Korea azzal fenyeget, hogy megtorolja, ha Dél-Korea újra drónokat használ a propagandalevelek szórására. Eközben Kim Dzsongun fokozta a fegyverkísérleteket, és egyre jobban kiterjesztette katonai együttműködését Oroszországgal, amely mostanra mintegy 3 ezer észak-koreai katonát képez Oroszország különböző helyszínein – ezt már az Egyesült Államok is megerősítette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.