BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
észak-korea

A nemzetközi jog nem tiltja - titokzatos közleményt adott ki Észak-Korea az ukrán frontról

Kijev és nyugati szövetségesei is azt állítják, hogy Phenjan katonák ezreit küldte Oroszországba. S bár Észak-Korea ezt nem erősítette meg, közölték, hogy szerintük a nemzetközi jog nem tiltja, hogy csapataikat bevessék Ukrajna ellen.

Összhangban volna a nemzetközi joggal, ha Észak-Korea katonákat küldene Oroszország támogatására Ukrajna ellen – jelentette ki pénteken Kim Dzsongju észak-koreai külügyminiszter-helyettes, anélkül, hogy megerősítette volna egy ilyen lépés megtörténtét.

észak-korea
Észak-Korea szerint bevethetik katonáikat az ukrán fronton, mivel ezt a nemzetközi jog is lehetővé teszi / Fotó: AFP

Ha valóban lenne olyan dolog, amiről a világ sajtója cikkezik, akkor úgy vélem, az összhangban volna a nemzetközi jog előírásaival, noha nyilvánvalóan lesznek olyan erők, amelyek ezt illegálisnak próbálják feltüntetni 

– fűzte hozzá.

Kim Dzsongju, aki minisztériuma oroszországi ügyekért felelős helyettes vezetője, a KCNA állami hírügynökség által idézett angol nyelvű közleményben hangsúlyozta: a külügyminisztérium nem avatkozik bele a védelmi tárcához tartozó ügyekbe.

Észak-Korea is beléphetett a háborúba

A kijevi vezetés és nyugati szövetségesei is azt állítják: bizonyítékuk van arra, hogy Phenjan katonák ezreit küldte Oroszországba, ahol később bevethetik őket az Ukrajna elleni harcokban. Korábban mind Moszkva, mind Phenjan alaptalan szóbeszédként utasított vissza ilyen értesüléseket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azonban arra az újságírói felvetésre, miszerint műholdas felvételek szerint észak-koreai katonák vannak Oroszországban, azt mondta: a képek „komoly dolgok, és ha vannak ilyenek, az azt jelenti, hogy tükröznek valamit”. Hangsúlyozta, hogy az Oroszország és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) közötti együttműködés a két ország belügye.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken az ukrán hírszerzésre hivatkozva azt állította, hogy Oroszország október 27–28-án küldi harcba az első észak-koreai katonai egységeket.

Páncélosokat adott Ukrajnának a német fegyveróriás

A hadrendből kivont Mardereket a német kormány finanszírozásával, felújítva és üzemképessé téve adták át Ukrajnának. A Rheinmetall pedig ezeken kívül Leopard harckocsikat is szállított Kijevbe.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.