BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Weekly Meeting Of Poland's Prime Minister Donald Tusk With The Ministers. lengyel eu

EU-csúcs: fegyvernek nevezték a tömeges bevándorlást a konzervatívok

Teljesen átalakulhat a blokk migrációs politikája. A lépéssel pedig a Tusk vezette európai konzervatívok a radikálisokat is maguk mellé tudták állítani.

Miközben Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár otthon politikailag térdre kényszerült, Donald Tusk lengyel államfő elfordította róluk a rivaldafényt, és a brüsszeli EU-csúcson a migránsválság elleni fellépés élére állt.

Weekly Meeting Of Poland's Prime Minister Donald Tusk With The Ministers. lengyel eu
Donald Tusk és az európai konzervatívok keményebben lépnének fel a migránsokkal szemben / Fotó: NurPhoto via AFP

A lengyel miniszterelnök, aki ugyanúgy az Európai Néppárthoz tartozik, mint Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke, rányomta a bélyegét a konzervatív vezetők közös nyilatkozatára a migrációról:

egyebek között eltávolították az EU migrációs paktumára való hivatkozásokat, miközben a kontinensre zúduló migránsáradatot „ellenséges hatalmak által bevetett fegyvernek” nevezték.

Ez a történelmi lépés néhány nappal azután következett be, hogy Tusk bejelentette: Varsó ideiglenesen leállítja a Lengyelország és Fehéroroszország határán át érkező migránsok menedékjogi ajánlásainak feldolgozását.

A miniszterelnök még múlt héten elmondta a Politicónak, hogy követeléseit az uniós vezetők brüsszeli találkozóján kívánja bemutatni, és célja, hogy a lengyel határvédelmi politikát az egész EU-ra kiterjessze.

Tusk megnyerte az európai radikálisokat

A radikális jobboldali Hazafiak Európáért nevű csoport reggeli ülése után a holland választások győztese, Geert Wilders azt mondta, hogy „új szél fúj Európában”, utalva a szigorúbb migrációs politika szélesebb körű elfogadására a blokkon belül.

Napirendjükön több pont visszhangozta a bevándorlási politika sürgős szigorítását, erről szóló programjukat pedig a Von der Leyennek írt levelükben is bemutatták. A konzervatív vezetők migránsellenes fellépését azonban üdvözölte a csoport, Wilders pedig kijelentette, hogy

egész Európának össze kell fognia a tömeges bevándorlás ellen, amely jelenleg óriási fenyegetést jelent a nyugati társadalom túlélésére.

Ezzel szemben a Patrióták Európáért, a parlament másik radikális jobboldali csoportja nevében Marine Le Pen francia politikus kételkedését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Brüsszel valóban hajlandó lesz komolyan venni a migrációs politika szigorítását, amelyben az elmúlt évek során a blokk „sorozatosan kudarcot vallott”.

EU-csúcs: háttérbe szorult Ukrajna, említésre sem méltatták a béketervet

A csütörtöki ülésen Zelenszkij vakmerő tervéről és a fronton gyülekező észak-koreai katonákról sem esett szó. Több EU-tagállam azonban megígérte, hogy még több lőszert adna Ukrajnának.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.