BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezt ajánlotta Orbán Viktor az Európai Uniónak

Ma az Európai Parlamentben mutatta be a magyar elnökség prioritásait Orbán Viktor miniszterelnök. Összeszedtük a főbb javaslatait.

„Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak”, az Európai Uniónak változtatnia kell – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Strasbourgban az Európai Parlament ülésén a soros magyar uniós elnökség programját ismertetve.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Ismét versenyképessé kell tenni az Európai Uniót

Elsődleges felvetése, hogy Európa veszít globális versenyképességéből. Mint mondta, az EU gazdasági növekedése az elmúlt két évtizedben tartósan lassabb volt, mint az Egyesült Államoké és Kínáé, az uniós termelékenység lassabban növekszik, mint a versenytársaké, a világkereskedelmi részesedése csökken. Rávilágított arra is, hogy az unióban a vállalatok kétszer-háromszor magasabb villamosenergia-árakkal szembesülnek, mint az Egyesült Államokban, a földgázárak pedig négyszer-ötször magasabbak itt.

Megbukott a zöld átmenet

Az európai vállalatok fele az energiaköltséget tekinti a beruházások fő akadályának, az energiát intenzíven használó iparágak esetében a termelés 10-15 százalékkal esett vissza. Az európai zöldmegállapodás alapja az volt, hogy új zöld munkahelyeket hozunk létre. Azonban a kezdeményezés értelme megkérdőjeleződik, ha a dekarbonizáció az európai termelés visszaeséséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezet – értékelte a helyzetet Orbán Viktor, rámutatva: az uniós tervezés hiányának az autóipar az egyik legkirívóbb példája, ahol iparpolitika nélkül alkalmazzuk a klímapolitikát.

Új európai versenyképességi megállapodás kell

A magyar uniós elnökség célja, hogy elfogadjanak egy új európai versenyképességi megállapodást az Európai Tanács informális ülésén Budapesten november 8-án – mondta Orbán Viktor. Szükség van az adminisztratív terhek csökkentésére, a túlszabályozás enyhítésére, a megfizethető energiára, iparpolitikára, a belső piac erősítésére, a tőkepiaci unióra és a kereskedelempolitika szélesítéséra, vagyis fel kell hagyni a blokkosítással.

Kezelni kell a migrációs válságot

Rendszeres Schengen-csúcstalálkozók szükségességéről is beszélt Orbán Viktor. A schengeni térség állam- és kormányfőinek részvételével tartott rendszeres Schengen-csúcstalálkozókra, valamint Bulgária és Románia még idei, teljes körű schengeni csatlakozására tett javaslatot javaslatot. Mint mondta, az EU menekültügyi rendszere nem működik, az illegális migráció Európában az antiszemitizmus, a nők elleni erőszak és a homofóbia erősödését eredményezte. Véleménye szerint, az EU határain kívüli hotspotok nélkül nem lehet megállítani a migrációt, ugyanis aki bejutott az unió területére, az soha nem fog kimenni onnan.

Erősíteni kell az uniós védelmi ipart

Orbán Viktor azt is mondta, hogy jelenleg az unió nem képes saját békéjét és biztonságát szavatolni, ezért szükség van az európai biztonság- és védelempolitika intézményesítésére, a magyar elnökség ennek legjobb útját az európai védelmi ipar és technológiai bázis megerősítésében látja.

Bővíteni kell az uniót

Kiemelt témaként beszélt az unió bővítéséről, kulcskérdésnek nevezte a Nyugat-Balkán csatlakozásának felgyorsítását az európai biztonság szempontjából.

Élelmezésbiztonság sincs versenyképes mezőgazdaság nélkül

A miniszterelnök sürgette a versenyképes európai mezőgazdaság megteremtését és elengedhetetlennek nevezte a régiók közötti fejlettségbeli különbségek csökkentését. Kifejtette: a mezőgazdaság versenyképességét a rendkívüli klimatikus körülmények, a megemelkedett költségek, a harmadik országokból érkező import és a túlzott szabályozás jelentősen lerontotta, mindez az európai gazdálkodók létbiztonságát veszélyezteti.

Orbán Viktor: Nem azért vagyunk az unió tagja, mert olyan, amilyen – éles vita az Európai Parlamentben

A magyar kormányfő a strasbourgi Európai Parlamentben szólal fel. Orbán Viktor a magyar soros elnökség célkitűzéseit ismertette, majd óriási vitában tette helyre az öt támadó uniós parlamenti képviselőket és az Európai Bizottság elnökét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.