BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
fülöp-szigetek

Fülöp-szigeteken gyakorlatozik az amerikai hadsereg

A Kamandag fedőnevű akció során partraszállási, éleslövészeti és humanitárius segítségnyújtási helyzeteket szimulálnának. A hadgyakorlatot az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek fegyveres erői közösen rendezik meg.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek fegyveres erői közös hadgyakorlatba kezdtek kedden a délkelet-ázsiai szigetország több részén, valamint a Tajvan szigetéhez közeli területeken és a Dél-kínai tengeren, válaszul arra, hogy Kína az előző napon szintén nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, "szigorú figyelmeztetésként a tajvani függetlenséget támogató szakadároknak".

fülöp-szigetek
A hadgyakorlatot az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek fegyveres erői közösen rendezik meg / Fotó: AFP

A Kamandag, vagyis tagalog nyelven "a tengeri harcosok együttműködése" fedőnevű partraszállási, éleslövészeti és humanitárius segítségnyújtási gyakorlat október 25-éig tart több mint kétezer amerikai és Fülöp-szigeteki katona részvételével, de képviselteti magát rajta Ausztrália, Nagy-Britannia, Japán és Dél-Korea is - jelentette be a Fülöp-szigeteki tengerészgyalogság.

A Kamandag hadgyakorlat a védelem mellett a bizalom építéséről, az együttműködés előmozdításáról és a partnerségek megerősítéséről szól, lehetővé teszik számunkra a békének, valamint az indiai-csendes-óceáni térség stabilitásának a fenntartását

- jelentette ki Arturo Rojas vezérőrnagy, a Fülöp-szigeteki tengerészgyalogság parancsnoka a megnyitón.

Rojas hozzátette, hogy ez a hadgyakorlat is bizonyítja a Fülöp-szigetek és szövetségesei közötti erős kapcsolatot, valamint a régió békéjének és stabilitásának fenntartására irányuló közös akaratot.

Az Egyesült Államokat és a Fülöp-szigeteket az 1950-es évek óta kölcsönös védelmi szerződés köti össze.

Brüsszel elítélte a kínai parti őrség Fülöp-szigeteki hajók elleni atrocitásait

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) elítélte és veszélyesnek nevezte a kínai parti őrség hajói által szombaton a Dél-kínai-tengeren, a Sabina-zátony térségében folytatott, "a jogszerű Fülöp-szigeteki tengeri műveletek ellen elkövetett cselekményeket".

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.