BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Mpox outbreak in Democratic Republic of the Congo majomhimlő

Futótűzként terjed a majomhimlő Afrikában - Rusvai Miklós is figyelmeztet

A vírus gyengébb alfaja két éve mintegy kétszázezer embert fertőzött meg. Az afrikai CDC ezért külső segítséget kért az esetek kezelésében és a majomhimlő-járvány lelassításában.

Az Afrikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) közölte, hogy a majomhimlő soha nem látott sebességgel terjed a Kondói Demokratikus Köztársaságban és más szomszédos közép-afrikai országokban, ezért nemzetközi segítséget kért a járvány megfékezéséhez.

Mpox outbreak in Democratic Republic of the Congo majomhimlő
A CDC szerint a majomhimlő eddig több tízezer embert fertőzött meg Közép-Afrikában / Fotó: Anadolu via AFP

Bár az majomhimlő évtizedeken keresztül csak elszórtan fordult elő Közép- és Nyugat-Afrikában, az év elején kirobbant járvány, amely Kelet-Kongóban kezdődött, egyre nagyobb aggodalomra ad okot, mivel a szexuális és szoros fizikai érintkezés útján terjedő betegséget már több tízezer emberben fedezték fel a régióban.

A megbetegedések száma egyre meredekebben nő, és félő, hogy az érintett országokból a nemzetközi kereskedelmen keresztül más kontinensekre is átterjedhet 

– figyelmeztetett a CDC, amely szerint nemzetközi érdek, hogy megálljt parancsoljanak a vírusnak.

Idén eddig több mint 34 ezer gyanús esetet jelentettek Afrikából, ami több mint háromszorosa a 2023-ban ugyanebben az időpontban regisztráltaknak. Az esetek 95 százaléka Kongóban és Burundiban történt, és eddig 866 ember halt bele a megbetegedésbe.

A Bloomberg értesülései szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió eddig 5,9 millió vakcinát és összesen 1,1 milliárd dollárnyi pénzügyi támogatást ígért a közép-afrikai országoknak, az immunizálási kampány pedig október 5-én kezdődik Kongóban.

Ha nem cselekszünk időben, ebből egy újabb világjárvány is kirobbanhat. Ezt pedig Afrikában lenne a legegyszerűbb megoldani, ahonnan a betegségnek nem szabad kijutnia 

– figyelmeztetett Rusvai Miklós virológus az InfoRádióban.

Az majomhimlő-járvány terjedésével egy időben Ruandában, ahol szintén találtak fertőzötteket, hét nappal ezelőtt a halálos Marburg-vírust is felfedezték több emberben.

Majomhimlő: hanyagság miatt terjed gyorsabban a betegség

A WHO szakértője szerint sajnálatos, hogy bár a majomhimlő már 54 éve jelen van, a nemzetközi közösség csak most kezd gondolkodni azon, hogyan tudnák gyógyítani a betegeket.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.