BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
humanitárius légihíd

Izraeli háború: humanitárius légihidat nyitna Libanon felett az EU

Az Európai Bizottság nemzetközi beavatkozást sürget a lakosság megsegítésére. A tervezett humanitárius légihídon keresztül élelmiszert, gyógyszereket és higiéniai eszközöket is szállítanának a rászorulóknak.

Az Európai Bizottság szerdán egy humanitárius légihíd létrehozását jelentette be Libanon felett, amelyen keresztül több tagállam közreműködésével juttatnának el segélyszállítmányokat a rászorulóknak.

humanitárius légihíd
Az Európai Bizottság szerdán egy humanitárius légihíd megnyitását jelentette Libanon felett / Fotó: AFP

Az uniós testület tájékoztatása szerint a repülőgépek Dubajból és Brindisiből indulnak, az első gép október 11-én éri el Libanon légterét.

A bizottság emellett aláhúzta, hogy a múlt hét óta – az EU polgári védelmi mechanizmusa keretében – Spanyolország, Szlovákia, Lengyelország, Franciaország és Belgium már küldött segítséget az arab országnak, az elkövetkezendő napokban pedig Görögország is csatlakozik e tagállamokhoz.

Humanitárius szállítmányok

Az adományok között az élelmiszer és a ruházati cikkek mellett gyógyszerek és egészségügyi eszközök is lennének, amelyeket elsősorban a lakhelyüket elhagyni kényszerülők kapnának.

A költségeket és az akció összehangolását az Európai Bizottság állja – derül ki a testület közleményéből, amelyben hozzáteszik azt is, hogy az uniós Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központ szoros kapcsolatban van a tagállamokkal és a humanitárius partnerekkel további segítség lehetővé tétele céljából.

A bizottság emlékeztetett, hogy a mostani segítség mellett idén már mintegy 104 millió euróra – 41,6 milliárd forintra – emelték a Libanonnak nyújtott humanitárius segítséget.

Magyar békefenntartók is vannak Libanonban – ez a dolguk

A 2006-os libanoni háború után létrehozott ENSZ-küldetésben magyar katonák 2021 óta vesznek részt. A magyar békefenntartók szakasza a lengyel században szolgál.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.