BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigabírságtól menekült meg az Intel

A több mint egymilliárd eurós bírság ellen tizenöt éve harcol a csipgyártó. Az Európai Bizottság szerint az Intel visszaélt erőfölényével a processzorok piacán, ám ezt végül nem tudta bizonyítani.

Hiába bírságolta meg 1,06 milliárd euróra az Intelt az Európai Bizottság még 2009-ben, ezt a határozatot később az Európai Unió Törvényszéke megsemmisítette, és a bizottság fellebbezését az Európai Unió Bírósága is elutasította – derül ki a luxemburgi bíróság csütörtöki közleményéből.

View of Intel Corporation's wafer manufacturing plant in Dalian, in China's northeastern Liaoning province on June 26, 2024 (Photo by Pedro Pardo / AFP)
Az Intel megmenekült az uniós bírságtól / Fotó: Pedro Pardo / AFP

Az Intel nem fogadta el a büntetést, és ezzel jó lóra tett

A régóta húzódó ügyben a bizottság azzal vádolta az amerikai csipgyártót, hogy az x86-os processzorok piacán visszaélt az erőfölényével. Az Intel természetesen fellebbezett a határozat ellen, amit a törvényszék előbb elutasított. A bíróság azonban hatályon kívül helyezte az ítéletet, és visszautalta az ügyet a törvényszék elé. Ezután az alacsonyabb szintű testület részben megsemmisítette a bizottság határozatát, és teljes egészében megsemmisítette a kiszabott bírságot.

Miután ezúttal a bizottság fellebbezett, ismét a bíróság elé került az ügy, amely 

az Intel számára kedvező döntést hozott, pontot téve a másfél évtizede húzódó eljárás végére.

A bíróság tájékoztatása szerint a bizottság arra hivatkozott a fellebbezés során, hogy a törvényszék eljárási szabálytalanságokat követett el, tévesen alkalmazta a jogot, és elferdítette a bizonyítékokat a hasonlóan hatékony versenytárs tesztjére (as efficient competitor test) vonatkozó bizottsági értékelések felülvizsgálata során.

Azonban a bíróság a mostani ítéletében elutasította az összes, a bizottság által felhozott jogalapot, valamint megerősítette, hogy a törvényszéknek minden olyan érvet vizsgálnia kell a hasonlóan hatékony versenytárs tesztjét illetően, melyek megkérdőjelezik a brüsszeli testület értékelését, és ez a teszt eredményeként levont következtetéseket is érvénytelenítheti. Ezek az érvek mind a bizottság értékelése és a hasonlóan hatékony versenytárs tesztjét szabályozó elvek összeegyeztethetőségét, mind a bizottság határozatát megalapozó tények bizonyító erejét vizsgálhatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.