BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 385. napja – Izrael és a Hamász a napokban megállapodhat a túszok kérdéséről

Jahja Szinvár halála után felcsillant a remény, hogy tényleges tárgyalások történjenek Izrael és a Hamász között. Vannak túszok, akiket már egy éve tart fogva a terrorszervezet, Izrael pedig továbbra is elkötelezett a kiszabadításuk mellett.

A napokban folytatódhatnak a béketárgyalások Izrael és a Hamász között – állítják amerikai, izraeli és katari tisztviselők, azt is kiemelték, hogy Dohában továbbra is tárgyalnak a túszok szabadon engedéséről. Benjamin Netanjahu hivatalának szóvivője szerint az izraeli miniszterelnök vasárnap utazik Katarba. Az még megerősítésre vár, hogy a Hamász milyen formában lesz jelen a tárgyaláson, már ha jelen lesz.

Izrael és a Hamász a napokban megállapodhat a túszok kérdéséről
Izrael és a Hamász a napokban megállapodhat a túszok kérdéséről / Fotó: AFP

A Hamász már tárgyalhat Izrael háta mögött

Az Egyesült Államok szerint Jahja Szinvár múlt heti halála olyan ajtókat nyithatott ki, melyeket eddig a Hamász-vezér saját kezeivel tartott zárva, ezért bíznak abban, hogy a terrorszervezet új vezetése hajlandóbb lesz tárgyalni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy korábban pont a Hamász vádolta Izraelt azzal, hogy blokkolja a tárgyalásokat – írja a BBC.

Szinvár halálával végre valós lehetőség van arra, hogy valós tárgyalásokat folytassunk a túszok szabadon engedéséről. A cél az, hogy Izrael visszavonja erőit, a Hamász ne tudjon újraszerveződni, és hogy a palesztin lakosok visszatérhessenek otthonaikba

– nyilatkozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Egy vezető palesztin tisztviselő szerint a Hamász delegációja találkozott az egyiptomi hírszerzés tagjaival csütörtökön, hogy megpróbáljanak minél több akadályt elhárítani a tárgyalások elől. Azt is megerősítették, hogy magas rangú egyiptomi hírszerzési képviselők fognak találkozni a Hamásszal Kairóban.

Ki lesz a Hamász következő vezetője?

Jahja Szinvár halála után a Hamász főparancsnok nélkül maradt, és bár van megbízott vezető, a végleges kinevezés még várat magára. A Hamász külföldön élő vezetője, Khaled Mesal lett a megbízott főnök, aki korábban már összetűzésbe került Izraellel és Iránnal is. Aki viszont Irán kegyeit élvezi, az Halíl al-Hajja, aki Katarban tartózkodik, és vezette a Hamász tárgyalóit a Gázában zajló közvetett fegyverszüneti tárgyalásokon Izraellel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.