BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kényes katonai szivárogtatás miatt csúszik Izrael válaszcsapása Iránra

A szivárgás túl sok konkrétumot tartalmaz az azonnali támadáshoz. Izraelnek most alternatív megoldást kell találnia az iráni válaszcsapásra.

Izrael egy, az Egyesült Államokból származó, potenciálisan érzékeny katonai információk kiszivárgása miatt késlelteti az Irán elleni megtorló csapását. A szivárgás felfedte Izrael előrehaladott terveit, amelyekkel válaszolt volna arra a közel 200 iráni ballisztikus rakétára, amelyeket Irán lőtt ki Izrael ellen a hónap elején. 

Kényes katonai szivárogtatás miatt csúszik Izrael válaszcsapása Iránra
Kényes katonai szivárogtatás miatt csúszik Izrael válaszcsapása Iránra / Fotó: AFP

Egy Irán-párti Telegram-csatornán publikált titkos dokumentum egy jelentés volt, ami egy amerikai kiértékelés volt Izrael támadására műholdas képek és más hírszerzési információk alapján. A dokumentumban utaltak a Golden Horizon és a Rocks nevű izraeli ballisztikus rakétákra is. 

Izrael attól tart, hogy a szivárgás segíthet Iránnak előre jelezni támadási mintáikat, 

ezért egy alternatív terv kidolgozására kényszerültek, mely különlegesen kényes stratégiát igényel a támadás megkezdése előtt. Egy hírszerzési forrás megerősíti, hogy a támadást a szivárgás késlelteti, bár a dokumentum nem említette az iráni célpontokat, az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy ne támadja meg Irán nukleáris infrastruktúráját vagy olajiparát – derül ki a The Times cikkéből. 

Izrael mindenképpen vissza fog vágni Iránnak

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök biztosította az Egyesült Államokat, hogy a megtorlás katonai célpontokra fog összpontosítani. Izrael többször is kijelentette, hogy válaszolni fog Irán október 1-jei rakétatámadására. Az iszlám állam megtorlásként indított válaszcsapást, Izrael gázai és libanoni katonai műveletei, valamint a Hamász és a Hezbollah számos vezetőjének meggyilkolása miatt.

Az Iszlám Forradalmi Gárda és annak önkéntes Basij paramilitáris erői, amelyek a legfelsőbb vezető, Ali Hamenei rezsimjét támogatják – ők mind valószínű célpontok lehetnek.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a héten meglátogatta a Hatzerim légibázist, ahol azt mondta a pilótáknak: „miután megtámadjuk Iránt, mindenki meg fogja érteni, mit tettetek a felkészülés és kiképzés során”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter az FBI által vizsgált szivárgás után utazott Izraelbe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.