BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraeli katonák dezertálással fenyegetik Netanjahut

Izraeli katonák egy csoportja levelet küldött Benjamin Netanjahunak, melyben leszögezik, hogy ha nem tesz semmit a túszok kiszabadítása érdekében, leteszik a fegyvert. Az érintett izraeli katonák közül már most is sokan úgy érzik, hogy a kormány átlépett egy olyan vörös vonalat, amely után ők nem hajlandók tovább harcolni.

Több mint száz katona nyílt levelet küldött Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, valamint Joáv Gallant védelmi miniszternek, melyben kijelentették, hogy a kormány „átlépett egy vörös vonalat” a háborús politikában, és le fogják tenni a fegyvert. Az izraeli hadsereg (IDF) katonái azt írták, ha Netanjahu nem tesz határozott lépéseket a túszok kiszabadítása érdekében, úgy ők nem hajlandók tovább harcolni.

Izraeli katonák egy csoport figyelmeztette Netanjahut: dezertálnak, ha nem tesz semmit a túszokért
Izraeli katonák egy csoportja figyelmeztette Netanjahut: dezertálnak, ha nem tesz semmit a túszokért / Fotó: AFP

„Ha a kormány nem változtat azonnal, és nem törekszik a túszok hazaszállítására vonatkozó megállapodás megkötésére, mi nem tudjuk tovább folytatni a szolgálatot” – olvasható a nyílt levélben. A levelet megfogalmazó katonák szerint Netanjahu kormánya sokuknál már átlépte azt a vörös vonalat, amely után nem képesek vagy nem hajlandók tovább folytatni a harcot.

A nyílt levelet 130-an írták alá, akik között vannak tartalékos és reguláris katonák is, 

közülük néhányan Gázában és Izrael északi határán szolgálnak a tavaly október 7-i támadás óta – írja az Independent. 

A Hezbollah tovább támadja Izraelt

Eközben újabb rakéták záporoztak Izraelre Libanonból, nem telik el nap anélkül, hogy a Hezbollah ne támadna civil izraeli célpontokra. Szerda délelőtt a Hezbollah újra célba vette Haifa városát, és az izraeli hadsereg szerint 40 rakétát lőttek ki. Az IDF állítása szerint a rakéták többségét sikerült semlegesíteni, de volt, amelyik becsapódott. Két civil sérült meg a rakéták becsapódásából származó repeszektől, akiket az orvosok már el is láttak.

A Hezbollah hivatalosan is megerősítette, hogy Haszan Naszrallah halála óta vezető nélkül működik. Bár Naim Kasszem, a Hezbollah főtitkárhelyettese szerint dolgoznak az új vezér megválasztásán, a terrorszervezet egyre több parancsnokot veszít, kezd káoszba fulladni a működése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.