BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az izraeli háború 375. napja – Keményen támadja egymást Izrael és a Hezbollah

Izrael szerint a hadsereg végzett a Hezbollah elitegységének számító Radwan parancsnokával, amit a libanoni fegyveres szervezet nem kommmentált. Az ugyanakkor kiderült, hogy az Iráni Forradalmi Gárda elitalakulatának tartott Kudsz Erők parancsnoka, Eszmail Gháni életben van.

Legalább 21 ember meghalt és nyolc másik megsebesült egy izraeli légi csapásban Észak-Libanonban. A BBC szerint csapás egy lakóházat ért Aitou faluban, egy többségében keresztények lakta településen. A lakosok elárulták a sajtónak: egy, a háború miatt nemrég kitelepített család élt ott. Az elmúlt héten az izraeli légi csapások többsége a síiták lakta területeket érte.

Több mint egy éve tart az izraeli háború / Fotó: AFP

A libanoni egészségügyi minisztérium közölte: az elmúlt hónapban csaknem 1700 ember vesztette életét az országban a harcok miatt. Közben az iráni televízió felvételeket mutatott a Kudsz Erők parancsnokáról, Eszmail Ghániról: Gháni részt vett Abbas Nilforoushan dandártábornok temetési szertartásán Teheránban, véget vetve az állapotával és tartózkodási helyével kapcsolatos találgatásoknak.

A tiszt nem mutatkozott a nyilvánosság előtt azóta, hogy szeptember végén egy hatalmas légicsapás során az izraeli erők végeztek Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezetővel, ami olyan találgatásokhoz vezetett, hogy Ghánit likvidálhatták a támadásban. Bár Teherán azt állította, hogy nem esett baja, de nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, tovább mélyítve a rejtélyt állapotával és hollétével kapcsolatban.

Lövi egymást Izrael és a Hezbollah

Az izraeli légierő az elmúlt nap folyamán több mint 200 Hezbollahhoz köthető célpontra mért csapást Libanonban, továbbá az izraeli hadsereg végzett a libanoni fegyveres szervezet elitegységének számító Radwan parancsnokával, amit a Hezbollah nem kommentált. 

A milícia hétfőn összesen 115 rakétával és drónnal támadta a zsidó államot, az izraeli hatóságok szerint a rakéták többségét elfogták vagy nyílt területekbe csapódtak be, egy nő könnyebben megsérült az északi Karmielben. A hadsereg egyben közölte: vizsgálatot indított, aminek célja kideríteni hogyan kerülte ki egy drón a kifinomult légvédelmi rendszereit.

Mint ismert, vasárnap egy iráni gyártmányú drón a Goláni elit egység kiképzőtáborának ebédlője fölött, Izrael középső részén hajtott végre támadást, amiben legalább négy izraeli katona vesztette életét és több tucatnyian megsérültek. 

Izrael készül az Irán elleni válaszcsapásra

Izrael többször is kijelentette, hogy válaszolni fog Irán október 1-jei rakétatámadására. Az iszlám köztársaság megtorlásként indított válaszcsapást, Izrael gázai és libanoni katonai műveletei, valamint a Hamász és a Hezbollah számos vezetőjének meggyilkolása miatt. Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy nukleáris létesítményeket célozna meg, vagy merényleteket hajtana végre

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.