BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Following Israeli strike on tents of displaced in Gaza hospital courtyard

Az izraeli háború 376. napja – Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt

Az Egyesült Államok közölte Izraellel, hogy lépéseket kell tennie a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében, különben a katonai támogatás csökkentését kockáztatja. Az üzenet Washington eddigi leghatározottabb írásbeli figyelmeztetése szövetségesének.

Az Egyesült Államok levélben fordult Izraelhez, amelyben 30 napot adott a közel-keleti országnak, hogy növelje a humanitárius segélyekhez való hozzáférést a Gázai övezetben, különben az amerikai katonai támogatás egy részének megvonását kockáztatja.

Following Israeli strike on tents of displaced in Gaza hospital courtyard
Már több mint egy éve tart az izraeli háború / Fotó: Anadolu via AFP

A Reuters emlékeztet: a vasárnap elküldött, most nyilvánosságra került üzenet Washington eddigi leghatározottabb írásbeli figyelmeztetése szövetségesének, és a Gázai övezet északi részén zajló új izraeli offenzíva közepette érkezett, amely a jelentések szerint számos civil áldozattal jár. 

A levélben a Fehér Ház aggodalmát fejezi ki a romló humanitárius helyzet miatt, mivel a zsidó állam a múlt hónapban megtagadta vagy akadályozta az észak és dél közötti humanitárius szállítmányok közel 90 százalékát. Az Egyesült Államok ezért elvárja Izraeltől, hogy naponta legalább 350, segélyeket szállító teherautó léphessen be a gázai övezetbe.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint az Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter által aláírt üzenetet nem fenyegetésnek szánták, de megismételte a gázai humanitárius segítségnyújtás növelésének sürgősségét.

Izrael komolyan veszi a figyelmeztetést

Izraeli tisztviselők úgy nyilatkoztak, hogy a közel-keleti ország komolyan veszi az ügyet, és foglalkozik a felvetett aggodalmakkal. Ennek egyik  jele lehet, hogy hétfőn a Gázába vezető átkelők kezeléséért felelős izraeli katonai szerv, a Cogat közölte: 30 segélyszállító teherautó lépett be Gáza északi részébe. Ezzel véget ért egy kéthetes időszak, amely alatt az ENSZ szerint nem érkezett oda élelmiszersegély. 

Bár Washington bírálja a zsidó államot, a levéllel párhuzamosan az Egyesült Államok bejelentette, hogy az egyik legfejlettebb rakétavédelmi rendszerüket, a THAAD-ot telepítik az országba.

Érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államok messze a legnagyobb fegyverszállítója Izraelnek, az izraeli hadsereg az elmúlt évben nagymértékben támaszkodott az Egyesült Államok által szállított repülőgépekre, bombákra, rakétákra és lőszerre a háborúban.

A kormányváltás előtt izraeli miniszterek szankcionálására készült David Cameron

Az izraeli kormány egyes miniszterei a segélyszállítmányok akadályozására szólítják fel követőiket. Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a ciszjordániai telepesek által elkövetett atrocitásokat is bátorítják, ezért akarta őket szankcionálni Cameron.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.