BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
milton, hurrikán

Joe Biden repülőről szemlélte a hurrikán sújtotta Floridát

Az elnök Tampába és St. Petersburg városába is ellátogatott.

Joe Biden  háláját fejezte ki azért, hogy a Milton hurrikán nem volt olyan súlyos, mint illetékesek előre jelezték. Ugyanakkor hozzátette: a vihar „kataklizma” volt azok számára, akik az útjába eső területeken élnek, és hangsúlyozta, hogy az ilyen pillanatokban az ország polgárai nem demokrataként vagy republikánusként, hanem amerikaiként viselkednek.

milton, hurrikán
Fotó: AFP

Joe Bident Floridába érkezésekor a Kongresszus több republikánus tagja is fogadta, köztük Rick Scott szenátor, az állam korábbi kormányzója. Rick Scott korábban arra sürgette a Kongresszust, hogy üljön össze és fogadjon el kiegészítő költségvetést a katasztrófa kárainak felszámolására.

Az elnök utazása előtt jelezte, hogy találkozna Ron DeSantis kormányzóval is, ha az állam vezetőjének napirendjébe beleilleszthető. A demokrata elnök és a republikánus kormányzó a hurrikán miatt többször beszélt egymással, és az együttműködésüket Joe Biden jónak nevezte.

Ron DeSantis vasárnap a hurrikán utáni kármentesítésről tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt hangoztatta, hogy elsődleges feladat a törmelék eltávolítása. Hozzátette, Joe Biden elnök döntése alapján 

a munka költségeit a szövetségi költségvetés teljes mértékben megtéríti.

A Milton hurrikán szerdán az esti órákban érte Florida nyugati partvidékét Tampa közelében, és csütörtök reggel, keleti irányban hagyta el az államot széles sávban okozva károkat. A hurrikánt heves esőzés kísérte, aminek nyomán

 egyes településeken továbbra is árvíz ellen védekeznek.

A vihar megtalált halálos áldozatainak száma a vasárnapi összegzés szerint 23. A hét utolsó napján továbbra is csaknem egymillió fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás. Közvetlenül a vihar után az áramszünettel sújtott háztatások és vállalkozások száma elérte a hárommilliót.

Joe Biden elnök floridai látogatását megelőzően, még szombaton további szövetségi segélyt jelentett be az állam számára.

Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter vasárnap a CBS televíziónak adott interjúban arról beszélt, hogy a Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség (FEMA) rendelkezik az azonnali szükségletek fedezetével, ugyanakkor sürgette, hogy a Kongresszus egészítse ki a katasztrófa elhárítására szánt keretet.

A közelmúltban politikai vita bontakozott ki a miniszter két héttel ezelőtti, az Észak-Karolina államot ért rendkívüli árvíz ügyében tett nyilatkozata miatt, amelyben azt állította, hogy a FEMA költségvetése kiürülőben van.

Alejandro Mayorkas szavaira reagálva republikánus politikusok arról beszéltek, hogy a szövetségi szervezet költségvetéséből több százmillió dollárt fordítottak az Egyesült Államokba illegálisan érkezett bevándorlók ellátására. A republikánusok úgy vélik, hogy ez az összeg most hiányzik.

A Biden-adminisztráció szerint a célra a FEMA költségvetésén belül egy elkülönített keretből biztosítottak forrást.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.