BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
State Opening of Parliament, Lordok háza

Kidobnák a lordokat a Lordok Házából

A munkáspárti kormány kiebrudalja a születési alapon a Lordok Házában ülőket a felsőházból. Az arisztokraták nagy részét már korábban kitette a Blair-kormány, most a még megmaradtak is elveszíthetik helyüket a Lordok Házában.

Megfosztaná a Lordok Házában elfoglalt helyüktől a brit arisztokratákat egy kedden, az alsóházban elfogadott javaslat, ami a munkáspárti kormány szerint befejezné a felsőház régóta elakadt reformját. Nick Thomas-Symonds alkotmányügyi államtitkár szerint a 21 században nem szabadna parlamenti helyeket osztani pusztán azon az alapon, hogy a képviselők bizonyos családokba születtek. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy Nagy-Britannián kívül egyedül Lesotho törvényhozásába lehet örökletes alapon bekerülni.

State Opening of Parliament, Lordok háza
Az örökletes nemesi címek és törvényhozási pozíciók a 21. században már eléggé avíttak / Fotó: Northfoto

Nagy-Britanniában az alsóház tagjait közvetlenül választják, ám a felsőházban évszázadokig csak az arisztokraták ültek, akik nemesi címükkel párhuzamosan örökölték helyüket is a Lordok Házában. 1963-ig nők nem lehettek tagjai a felsőháznak, míg 

az múlt század ötvenes éveitől már a kormány is delegálhatott tagokat a Lordok Házába, a grófok, bárók és hercegek mellé. 

Az arisztokraták pozícióit 1999-ben Tony Blair kormánya tovább gyengítette, ugyanis több mint 750 arisztokrata képviselő mandátumát megszüntették, de 92 nemesi címen alapuló hely megmaradt akkor.

Ma már csak 88 kékvérű képviselő ül a felsőházban, akik mindegyike férfi, és akiknek az átlagos életkora 70 év – derül ki az AP hírügynökség összefoglalójából. Ha közülük valamelyik meghal, az arisztokraták választanak valakit a helyére maguk közül. Egy 2018-as esetben 19-en pályáztak a képviselői helyre, miközben 31 fő szavazhatott a képviselő személyéről.

A kormányzó Munkáspárt alapjaiban alakítaná át a felsőházat

Bár a Lordok Házában ülő képviselők fizetést nem kapnak, napi 361 font költségtérítést igényelhetnek és megbízásuk életre szóló, kivéve, ha visszavonulnak, illetve újabban már arra is van mód, hogy kiutasítsák őket, ha nem vesznek részt az üléseken. Az élethosszig tartó tagság és a kormányok változása azt is jelenti, hogy hiába rakott az utcára több mint 750 képviselőt a Blair-kormány, a Lordok házában mintegy nyolcszázan ülnek. 

A világ törvényhozó testületei közül ennél csak a kínai Népi Kongresszusnak van több képviselője.

A javaslathoz az ellenzéki Skót Nemzeti Párt egy olyan módosítást nyújtott be, mely egy az egyben eltörölné a Lordok Házának intézményét, ám minimális az esélye, hogy az átmegy az alsóházban. A kormányzó Munkáspárt szeretné idővel a Lordok Házát egy alternatív, az országot jobban reprezentáló felsőházra cserélni.

A kedden megszavazott javaslat törvénnyé válásához annak a Lordok Házán is keresztül kell jutnia. A felsőház csak módosítani vagy késleltetni tudja, megvétózni azonban nem.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.