BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cybersecurity Photo Illustrations

Már nem lepődnek meg rajta Amerikában: kínai hekkerek célba vehették Donald Trumpot

Az FBI vizsgálja az amerikai távközlési infrastruktúra feltörésére irányuló állítólagos kínai erőfeszítéseket, miközben a jelentések szerint a hekkerek célba vették Donald Trump volt elnök és J. D. Vance telefonjait.

A kínai kormánnyal kapcsolatban álló hekkerek megpróbáltak bejutni a Donald Trump republikánus elnökjelölt és a J. D. Vance alelnökjelölt által használt telefonokba. Azt nem tudni, hogy a két politikus készülékeit érintő próbálkozások sikerrel jártak, vagy sem.

Cybersecurity Photo Illustrations
A kémkedés és hekkelés bevett gyakorlat a nagyhatalmaknál / Fotó: NurPhoto via AFP

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) az eset kapcsán csak annyit közölt, hogy az amerikai kereskedelmi távközlési infrastruktúrához való jogosulatlan hozzáférés ügyében nyomoznak, azonban az amerikai sajtó szerint befolyásos demokrata és republikánus politikusok is érintettek lehetnek.

Források szerint Trump kampánycsapatát a héten értesítette az FBI, emiatt a vezető beosztású munkatársak közül többen új telefonokat kaptak az elmúlt 24 órában. A tanácsadók az alapvető telefonhívások lebonyolításához is a titkosított készülékeket használják inkább.

Az állítólagos kínai erőfeszítéseket egyelőre kétpártinak tekintik, mivel voltak kísérletek Joe Biden elnök kommunikációjának célba vételére is. Azt érdemes megjegyezni, hogy a politikusok és a vezetők elleni kémkedés a nagyhatalmak bevett gyakorlatának számít,

emiatt a legutóbbi kísérleteket sem tekintik választási beavatkozásnak.

A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője közölte: nem tud a támadásról, ezért kommentálni sem tudja, azonban az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy rosszindulatú spekulációkat, dezinformációt terjeszt Kínáról. Egyben jelezte: az elnökválasztás Amerika belügye, a távol-keleti országnak nem áll szándékában és nem is fog beavatkozni. 

Ez annak fényében nem meglepő, hogy Pekingben azt tartják ugyanis a legvalószínűbbnek, amit Washingtonban: bárki lesz Fehér Ház ura, tovább romlik a világ két legnagyobb gazdaságának a kapcsolata, így felesleges lenne bármelyik jelölt érdekében beavatkozni.

Hekkerek fosztották ki a BingX kriptotőzsdét – áll a bál

Pánikot keltett a kriptovilágban a BingX tőzsde feltörése. Hekkerek a kriptotőzsde tárcáján találtak egy biztonsági rést, amelyet kihasználva 43 millió dollár értékű digitális eszközt loptak el. A BingX közölte, hogy kártalanítja az érintetteket, de sokak szerint a vállalat nem veszi elég komolyan az esetet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.