BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kubában emberéleteket követelt az Oscar hurrikán

Az Oscar hurrikán, amely vasárnap este mintegy óránkénti 130 kilométeres széllel érte el a szárazföldet, majd trópusi viharrá gyengült, hétfő este eltávolodott Kubától.

Legalább hat ember meghalt Kubában, San Antonio del Sur településen a keleti Guantánamo tartományban azt követően, hogy a szigetországra lecsapott az Oscar hurrikán. San Antonio del Sur településen kívül az ugyanebben a tartományban, a sziget keleti részén fekvő Imiast is súlyosan érintette a rossz időjárás.

Fotó: AFP

Az Oscar hurrikán, amely vasárnap este mintegy óránkénti 130 kilométeres széllel érte el a szárazföldet, majd trópusi viharrá gyengült, hétfő este eltávolodott Kubától. Az ország energiaellátási helyzetével kapcsolatban a kubai elnök hétfő este azt mondta, hogy a szolgáltatás több mint 36 százaléka helyreállt, és jelenleg stabilan működik az országban.

Csütörtökön, az áramszünet előestéjén a kubai elnök bejelentette, hogy a szigetország energiavészhelyzetben van, mivel a Washington által 1962 óta elrendelt embargó szigorítása miatt nehézségekbe ütközik az erőművek működtetéséhez szükséges üzemanyag beszerzése.

Pénteken leállt a legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelő közmű, az Antonio Guiteras hőerőmű, emiatt teljesen összeomlott az áramszolgáltatás a tízmillió lakosú országban, amire még nem volt példa. Ez alól csak néhány olyan hely volt kivétel, ahol generátort tudtak működtetni. Az áramszolgáltatás már korábban is akadozott, helyenként akár 12 órán át is szünetelt.

Külföldi adatok szerint az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében csak feleannyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a múlt heti Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába.

Összeomlott Kuba legendás cukoripara

Sokáig a cukor számított a kubai gazdaság fő támaszának: nemcsak a sziget fő exportcikke volt, hanem a rum nélkülözhetetlen alapanyaga. Most azonban a karibi ország cukorimportra szorul, hogy kielégítse a belföldi keresletet, ami korábban elképzelhetetlen volt. A cukoripar összeomlása több tényezővel is magyarázható.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.