BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
golán-fennsík, bejrút

Kudarc: tömegek sérültek meg Bejrútban, de a Hezbollah egyik vezetője elmenekült

Az izraeli csapások huszonkét embert öltek meg, és több mint százan megsebesültek Bejrút központjában – közölték a libanoni hatóságok.

Izrael ugyan az elmúlt napokban a Hezbollah számos vezetőjét megölte, de csütörtökön 

nem járt sikerrel, amikor a Hezbollah libanoni biztonsági szervekkel való együttműködésért felelős összekötő és koordinációs egységét vezető Wafiq Safát vette célba.

 Ő ugyanis túlélte a támadást.

izrael
Egyre több a bombázás Bejrútban / Fotó: AFP

Izrael nem adott ki evakuálási figyelmeztetést a csapások előtt, és korábban nem támadta ezt a területet.

A libanoni egészségügyi minisztérium jelentése szerint 22 ember meghalt és 117 megsebesült. Egy biztonsági forrás szerint a halottak között van egy nyolctagú család, köztük három gyerek is, akiket evakuáltak délről.
Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje, 

az UNIFIL közölte, hogy két munkatársa megsérült, amikor egy izraeli tank csütörtökön rálőtt a Ras al-Nakurai főhadiszálláson lévő őrtoronyra. 

Libanonban több mint 10 400 ENSZ-békefenntartó biztonsága egyre nagyobb veszélyben van, és szeptember vége óta gyakorlatilag leálltak a műveletek – mondta Jean-Pierre Lacroix, az ENSZ békefenntartó főnöke a Biztonsági Tanács előtt. 

A helyzet elfogadhatatlan

– reagált a legnagyobb UNIFIL-kontingenst, 1200 katonát kiállító Olaszország miniszterelnöke a hírre. Georgia Meloni felvette a kapcsolatot az izraeli nagykövettel, hogy kifejezze a kormány és az egész ország felháborodását és tiltakozását.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon még a támadást követően is azt javasolta, hogy a békefenntartók menjenek 5 kilométerre északra, hogy elkerüljék a veszélyt, mivel a harcok fokozódnak és a helyzet továbbra is instabil a Hezbollah agressziója miatt. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.