BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az uniós bíróság egyszer már kimondta, hogy rendben van a kiskereskedelmi különadó

Az árbevételen alapuló progresszív adózásról korábban már azt is kimondta a bíróság, hogy nem különböztet meg hátrányosan cégeket. A Magyarországon kivetett különadót a bíróság összeegyeztethetőnek ítélte meg a letelepedés szabadságával is.

Amikor a SPAR Brüsszellel az oldalán támadást indított a kiskereskedelmi különadó ellen, egy olyan intézkedés ellen szólalt fel, amiről 2020-ban az Európai Unió Bírósága már kimondta, hogy megfelel az európai uniós normáknak – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye. 

Budapest,,Hungary,-,July,15,,2024:,Spar,Supermarket,And,Logo, különadó
A SPAR csak leplezni akarja profitéhségét / Fotó: Shutterstock

Az uniós bíróság szerint a különadó rendben van

A tárca felidézi, hogy a bíróság korábbi ítéletében emlékeztetett arra, hogy 

a tagállamok szabadon határozhatják meg az általuk legmegfelelőbbnek ítélt adóztatási rendszert, és alkalmazhatnak progresszív adóztatást az árbevétel tekintetében. 

A bíróság szerint ráadásul mivel az árbevételre vonatkozó különböző sávokra alkalmazandó adómértékek ezen vállalkozások mindegyike tekintetében érvényesek, nem beszélhetünk hátrányos megkülönböztetésről sem. Tehát a Magyarországon kivetett különadót a bíróság összeegyeztethetőnek ítélte meg a letelepedés szabadságával is.

A SPAR csak a profitéhségét próbálja leplezni

A tárca szerint döntésével az Európai Bizottság ismét a SPAR oldalára állt, mely a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálja elfedni profitéhségét. Azonban az NGM jelezte, hogy a magyar kormány hajthatatlan marad és mindvégig az árak csökkentése és a magyar családok mellett fog állni.

Az NGM szerint a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára. A tárca ismételten hangsúlyozta, hogy 

akik nem tartják vagy tartották tiszteletben a magyar fogyasztókat és túláraztak, azoknak nincs helyük a magyar gazdaságban.  

A kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is minden esetben, minden eszközével a leghatározottabb módon fog fellépni az indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.