BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
MOL benzinkut-03

Kutasok: az adóemelés miatt a fogyasztók hátán csattan az ostor

A benzinkutak által fizetendő adó megemelése miatt szökhet egekbe a tankolás ára.

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint már így is magas az üzemanyag árának adótartalma, és a kormány terve miatt a kis benzinkutak is nehéz helyzetbe kerülnek – írja az ATV.hu.

MOL benzinkut-03
Drágulhat  a tankolás?
Fotó: Németh András Péter

A kormány arra kötelezné a benzinkutakat, hogy a 2023-as eladásaik után jóval magasabb adót fizessenek meg az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében, ezért emelte fel a szavát az érdekvédelmi egyesület – írja az ATV.hu.

Magyarországon a magyar fogyasztók, a magyar állampolgárok fogják megfizetni, ahelyett, hogy ezt a nagy energiafelhasználók és alkalmazók fizetnék kizárólag meg. Ami pedig a benzinkutakat illeti, a  2023-as energiafelhasználásról szóló bevallásban már 17 forint/ liter lesz az adóteher, és 2027-re ez az összeg 32 forint/literre fog növekedni.

– fogalmazott  Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének az elnöke.

A szövetség elnöke hozzátette: ez a teher már eddig is érintette a fogyasztók pénztárcáját, de ha a tervezet szerint nő a teher, akkor még magasabb üzemanyagárra számíthatunk.

Az ATV-nek nyilatkozó adószakértő szerint nem megszokott, hogy visszamenőleg, pláne nem egy 2023-as évet érintő adatszolgáltatási kötelezettség alapján kelljen valakinek plusz terhet megfizetnie.

Bármilyen adót vagy járulékot ki lehet találni, ebben nincsen semmi titok. Ugyanakkor, amikor különböző üzemanyagárakat közzétesznek, összehasonlítanak akár szerte a világon, vagy csak itt Európában, ez az adó nem szerepel ebben az összehasonlítási táblázatban, tehát tulajdonképpen enélkül számolják az üzemanyagárakat, pedig valójában  itt 17-18 forinttal többlet adótartalma lesz az üzemanyagoknak 

– fogalmazott Csongár Gábor adószakértő.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.