BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztetett a szakember: megjelenik Magyarországon a halálos vírus

A majomhimlő új változata már Európában is megjelent, és csak idő kérdése, hogy Magyarországon is felbukkanjon. Bár a vírus ellen létezik védőoltás, azt a legtöbb európai ország szükség esetére tartalékolja. A majomhimlő ugyanis szerencsére nehezen terjed.

Egyre több országban megjelenhet a majomhimlő új változata Rusvai Miklós szerint, aki azt is elmonda, hogy az importált esetek több országban is előfordulhatnak. A szakértő mindemellett jó tanácsokat is adott arra nézve, hogy mire figyeljenek azok, akik Afrikába utaznak.

Mpox viruses, illustration, majomhimlő
A majomhimlő sok halálos áldozatot is követel / Fotó: AFP

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdettek már a majomhimlő miatt

A vírus miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztusban hirdetett globális közegészségügyi vészhelyzetet, azóta pedig már Németországban is felbukkant a vírus új változata. A Kelet-Afrikából hazatérő 33 éves férfi szervezetében október 18-án a Klád Ib variánst mutatták ki Köln városában, noha a beteg már október 12-én kórházba került. Európában először Svédországból jelentették augusztusban a majomhimlő Klád I vírusváltozat első megerősített, Afrikán kívüli esetét, a kontinensen továbbra is a Klád II változat a domináns.

Az InfoRádiónak nyilatkozva Rusvai Miklós elmondta, hogy 

a majomhimlő Magyarországon is meg fog jelenni, ennek csak az időpontja kérdéses.

A virológus azt is elárulta, hogy importált esetek más országokban is lehetnek, akár már most is. Afrikán kívül az elmúlt fél évben a majomhimlő Svédországban, Thaiföldön és Németországban ütötte fel a fejét, miközben Rusvai szerint statisztikailag az is elképzelhető, hogy már Magyarországon is jelen van a vírus, de ennek azért elég kicsi a valószínűsége.

A vírus sok halálos áldozatot is követel

A víruskutató arra is felhívta a figyelmet, hogy az új variáns Afrikában jelentős számú halálos áldozatot is követel, a fertőzöttek 7-8 százaléka hunyt el a fekete kontinensen. Ráadásul 

főként gyerekek betegszenek meg, akik sérülékenyebbek és érzékenyebbek, az immunrendszerük kevésbé működik jól, így körükben elég magas a halálozási arány.

A kutató azt is elárulta, hogy a vírus ellen lehet védekezni, a megfelelő, hatékony higiéniai rendszabályok betartásával. Emellett Rusvai azt tanácsolja az Afrikába utazóknak, hogy csak óvatosan vegyüljenek a helyi közösségek tagjaival, inkább kerüljék a társadalmi érintkezést. A szexturizmus különösen veszélyes, hiszen gyakran terjed a fertőzés szexuális úton.

Nem ajánlott helyi ételeket sem fogyasztani, ugyanis a vírus a vadállatok húsában is benne lehet. Az erdei állatokból készült fogások és a nyers hússal való érintkezés ezért kerülendő.

Bár a majomhimlő ellen létezik védőoltás és Európában ebből van stratégiai tartalék is, ebből nem lehet csak úgy szerezni a háziorvostól, azt csak az országos tisztifőorvos engedélyével kaphatjuk meg. Ugyanis a stratégiai mennyiséget a legtöbb ország arra tartalékolja Európában, hogy ha valahol észlelnek egy importált esetet, akkor sürgősen be lehessen oltani a közeli kontaktokat és azokat, akikkel a beteg egy háztartásban él.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.