BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Brüsszel is kitoloncolná az illegális bevándorlókat

Von der Leyen levelet írt a tagállamoknak, melyben visszaküldési központok felállítását is javasolja. Az engedély nélkül az Európai Unióban tartózkodó migránsok kitoloncolását is fel akarja gyorsítani a bizottsági elnök.

Az Európai Unióban illegálisan tartózkodók harmadik országba való kitoloncolását sürgeti az Európai Bizottság, illetve a folyamat jogi feltételeinek megteremtését – közölték a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján. A szóvivők a bizottsági elnök, Ursula von der Leyen mind a 27 tagállamnak elküldött leveléről is beszéltek, melyben a politikus visszaküldési központok felállítására tett javaslatot.

Migrants arrive in Italy, migráció
A migráció az elmúlt években az európai politika egyik legfontosabb kérdésévé vált / Fotó: AFP

Eric Mamer bizottsági szóvivő kérdésre válaszolva elmondta, hogy a javaslatról szóló, hétfő este küldött levélben foglaltak nem állnak ellentétben az uniós menekültügyi és migrációs paktummal, sőt Von der Leyen sürgeti is a megállapodás mielőbbi bevezetését, mindössze további együttműködést javasol a migráció kezelésére a tagállamoknak.

A jól működő migrációs politikának az is a része, hogy aki nem lehet itt, azt hazaküldjük

Egy másik szóvivő, Anita Hipper a visszaküldési központokról szólva a kitoloncolások gyorsításának szükségességét ecsetelte, mondván a jól működő migrációs politika sikere, ha a jogtalanul itt lévők hazatérnek. Azonban azt is hozzáfűzte, hogy ehhez nem elég a tagállamok együttműködése, 

ehhez harmadik országokkal is meg kell állapodni.

A levélben Von der Leyen arról írt, hogy világos és határozott válaszokat kell adni a migráció kérdésére, és nem szabad hagyni, hogy Oroszország és Fehéroroszország az európai értéket használja az unió ellen. A bizottsági elnök szerint, bár az Európába érkezők többsége nem bűnöző, mindent meg kell tenni a bűnelkövetők kitoloncolása érdekében, amihez új jogszabályok kellenek.

Mindemellett Von der Leyen kiemelte annak a fontosságát is, hogy az EU folytassa az átfogó partneri kapcsolatok kialakítását a migrációban kibocsátóként vagy tranzitországként részt vevő harmadik országokkal, és jóllehet méltatta az eddig elért eredményeket, figyelmeztetett: az EU-ból kiutasított külföldieknek még mindig csupán 20 százaléka hagyja el az unió területét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.