BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegjárvány a McDonald’sban: megvan a betegség forrása

Az E. coli-járványt a friss hagyma okozta, amit el is távolítottak minden étteremből. A McDonald’s mellett a Burger King, a KFC, a Taco Bell és a Pizza Hut is kidobta az összes hagymát, mert ugyanattól a beszállítótól származtak.

A nagy amerikai gyorsétteremláncok mind eltávolították a friss hagymát ételeikből, miután kiderült, ez okozta az E. coli-járványt a McDonald’s éttermeiben. Az Egyesült Államokban 49 embert betegített meg a baktérium, és egy halálesetet is okozott. A Burger Kinget tulajdonló Restaurant Brands International és a Yum Brands (amely a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell láncokat üzemelteti) szintén kivette a friss hagymát a menüből. 

Tömegjárvány a McDonald'sban: megvan a betegség forrása
Tömegjárvány a McDonald’sban: megvan a betegség forrása / Fotó: AFP (illusztráció)

Hagyma okozta a McDonald’s lejtmenetét

A Burger King üzleteinek nagyjából 5 százaléka eltávolított minden hagymát az éttermekből, miközben a McDonald’s csütörtökön bejelentette, hogy a hagymát a Taylor Farms nevű beszállítótól kapták. A Taylor Farms több tétel hagymát hívott vissza, miután az US Foods értesítést küldött róla, és kiderült a betegség oka. Az FDA is megerősítette, hogy 

a fertőzött hagymák bekerültek a McDonald’s éttermeibe, 

és hogy az érintett vevőket közvetlenül értesítették a visszahívásról. A Sysco és más élelmiszer-ellátó cégek is tájékoztatták ügyfeleiket a visszahívásról – írja a Reuters.

A járványügyi központok még vizsgálják, hogy a McDonald’s hamburgerhúsa is fertőzött lehet-e, bár az E. coli baktérium megfelelő főzés mellett elpusztul. A McDonald’s ideiglenesen eltávolította a Quarter Pounder termékét az érintett államok éttermeiből, hogy minimalizálja a fertőzés terjedését. A McDonald’s gyorsan reagált, hogy megnyugtassa a vásárlóit, de az elemzők aggódnak, hogy az E. coli-járvány jelentősen ronthatja a fogyasztók véleményét, ami a forgalomra is negatív hatással lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.