BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

McDonald's-botrány: embercsempészek hajléktalanokat fogtak rabszolgamunkára

Több éven keresztül rabszolgákként dolgoztatott hajléktalanokat egy cseh embercsempész pár. A férfiakat otthonról, Csehországból szállították az Egyesült Királyságba, ahol egy McDonald’s étteremben kellett dolgozniuk, és bérüknek csak a töredékét kapták meg.

Egy cseh pár, Ernest Drevenak és Veronika Bubencikova több embert, köztük hajléktalanokat és különböző függőségben szenvedőket csábítottak az Egyesült Királyságba, ahol modern rabszolgaságra kényszerítették őket. A férfiakat 2015-ben toborozták Csehországban, azzal az ígérettel, hogy jobb életet, munkát és szállást biztosítanak nekik az Egyesült Királyságban. Amikor azonban megérkeztek Cambridgeshire-be, a pár lakásában, zsúfolt körülmények között kellett élniük, miközben egy McDonald’s étteremben dolgoztatták őket.

McDonald's sign on a billboard, Rabszolgák a McDonald'sban: egy embercsempész pár éhbérért dolgoztatott hajléktalanokat
Rabszolgák a McDonald’sban: egy embercsempész pár éhbérért dolgoztatott hajléktalanokat / Fotó: Northfoto

Drevenak és Bubencikova segített a férfiaknak munkát szerezni a gyorsétteremben, ahol tolmácsként is működtek az interjúk során, mivel áldozataik nem beszéltek angolul. Bár az étteremben heti 12-16 órát dolgoztak, fizetésük nagy része a pár bankszámlájára került, miközben az országba csempészett férfiak mindössze 40-120 fontot (20-58 ezer forint) rakhattak zsebre kéthetente.

Az áldozatokat nemcsak a McDonald’sban dolgoztatták, hanem a pár ház körüli munkákra is kényszerítette őket, 

például takarításra, kertészkedésre és dekorálásra. Drevenak és Bubencikova négy év alatt körülbelül 200 ezer fontot (95,5 millió forint) zsebelt be az áldozatok fizetéséből – írja az Independent.

Évekig tartott a McDonald’s-rabszolgaság

A rendőrség 2019 októberében értesült a visszaélésekről, és egy vizsgálat után letartóztatta a párt. A modern rabszolgaság elleni csoport szakértői kihallgatták az áldozatokat, akik közül négyen azonnal, míg ketten később, a rendőrséggel együttműködve távoztak. A párt modern rabszolgatartással és csalással vádolták meg, és 2023 októberében bűnösnek találták őket.

Drevenak 12 és fél évet, Bubencikova pedig 10 és fél évet kapott börtönbüntetésként.

A McDonald’s együttműködött a hatóságokkal, és lépéseket tett annak érdekében, hogy a jövőben megakadályozzák az ilyen eseteket. Az étteremlánc elismerte az áldozatok bátorságát a jogi eljárások során, és együttműködést kezdett az Unseen nevű szervezettel, amely a modern rabszolgaság megelőzésére és kezelésére szakosodott.

Lelőttek egy hírhedt embercsempészt

Heves fegyvertűz zúdult egy tengerészeti akadémiát elhagyó autóra Tripoliban, amelyben az egyik leghírhedtebb embercsempész, Abd al-Rahman Milad, vagy ismertebb nevén Bija utazott. Az embercsempész belehalt a lövések sorozatába az olasz és a líbiai hatóságok szerint.

Bija a líbiai partiőrségnél betöltött pozícióját használta ki arra, hogy jó pénzért segítsen átkelni a bevándorlóknak a Földközi-tengeren, de egy ENSZ-jelentés szerint több tengeri lövöldözés és vízbe fúlók tucatjai miatt is felelős volt. Egy líbiai szervezett bűnözői csoport vezetésével is gyanúsították.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.