BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Migrációs csúcstalálkozó: Orbán Viktor szerint a nyugati vezetők pánikban vannak

Orbán Viktor a révkomáromi migrációs csúcstalálkozón elmondta, hogy a nyugati vezetők pánikolnak a kialakult migránshelyzet miatt, ez pedig rossz döntéseket szül. Jelenleg a rossz döntés Schengen felfüggesztése – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a révkomáromi migrációs csúcstalálkozón elmondta, hogy a nyugati vezetők pánikolnak a kialakult migránshelyzet miatt. Robert Fico szlovák miniszterelnök nyitotta a sajtótájékoztatót: rendkívüli baráti találkozásként jellemezte az Orbán Viktorral és Aleksandar Vucictyal folytatott találkozót, számos témában konstruktív volt a tárgyalás.

Orbán Viktor, Révkomárom
Orbán Viktor: a nyugati vezetők pánikban vannak / Fotó: AFP

Fico hangsúlyozta, hogy Szlovákia, Magyarország és Szerbia nagyon jól megérti egymást a migráció kérdésében, és szerinte az egész találkozót úgy lehetne összefoglalni, hogy „igazuk volt”, kiváltképpen az illegális migráció szempontjából fontos külső határok védelmében.

Pár éve világosan kimondták, hogy a külső határok védelme az alap. Igazuk volt abban is, hogy az EU-nak nem a migránsok újraosztását kell elérni, hanem a közös munkára kész országokkal kell együttműködni

– mondta Fico a sajtótájékoztatón. A szlovák miniszterelnök továbbra is támogatja Szerbia minél hamarabbi EU-tagságát. Mindent megtesznek azért, hogy ez megtörténjen. „Olyan időket élünk, amikor a néhány évvel ezelőtti tabuk megdőlnek” – mondta Robert Fico.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédét azzal kezdte, hogy sok egészséget kívánt Robert Ficónak, valamint kiemelte, hogy az ellene elkövetett merénylet Magyarország számára is nagy sokk volt. A miniszterelnök megköszönte Fico eddigi munkáját és segítségét is.

A mai beszélgetés arról győzött meg, hogy a közös tapasztalatunk miatt felelősnek kell éreznünk az egész régióért. Ma ennek a felelősségnek próbáltunk eleget tenni a migráció területén

– mondta Orbán Viktor, és azzal folytatta, hogy pontosan az történt, amit mondtak: „2015-ben is lehetett látni, hogy ha ellenőrzés nélkül idegen kultúrából jött embereket milliószámra beengedünk a saját kontinensünkre, abból baj lesz.” 

A magyar miniszterelnök felsorolta:

  • 2015 óta 8 millió menedékkérelmet nyújtottak be az unióba,
  • az illegális kísérletek száma 3,8 millió, ebből Magyarország 1 millió embert tartóztatott fel.

Orbán Viktor elmondta, hogy az EU nem képes kiutasítani az illegálisan belépett migránsokat. „Tavaly 430 ezer döntést hoztak az unióban, hogy kiutasítanak illegális migránsokat, amiből 84 ezret tudtak végrehajtani” – mondta a miniszterelnök.

A nyugati vezetők pánikban vannak, a pánikból rossz döntések születnek

– folytatta Orbán Viktor, és hozzátette, hogy a jelenlegi rossz döntés Schengen felfüggesztése, amivel lerombolják a határokon keresztüli szabad mozgást. Szerinte azt is előre lehetett látni, hogy a migráció miatt a bűnözés is meg fog növekedni, a migrációs paktum pedig csak fokozni fogja a bajt, nem megoldani. A miniszterelnök továbbá sérelmezte Magyarország EU-s büntetését, mivel nem engedjük be az illegális migránsokat, miközben szerinte megvédjük Európát.

Egyetlen modell működött az illegális migrációval szemben, ez a magyar modell

– szögezte le a miniszterelnök. Orbán Viktor is egyértelműen támogatta Szerbia EU-s csatlakozását. A két állammal kapcsolatban elmondta, hogy Szlovákia a tíz legfontosabb gazdasági partnere között van Magyarországnak, Szerbiával pedig hatszorosára növelték a kereskedelmet Vucic elnök ideje alatt.

Szlovákia és Magyarország is egyetértett abban, hogy Szerbia EU-s csatlakozását támogatni kell / Fotó: AFP

Orbán Viktor a hotspotokra vonatkozó újságírói kérdésre elmondta, hogy azokból kétféle létezik. Amit most próbálnak létrehozni, az a harmadik országba való „delegálás”, ami szerinte csak részleges megoldás. A másik az utolsó biztonságos országban való létrehozása, például Afrika esetében a Földközi-tenger partvidéke. Ott adhatják be a kérelmeiket, és Orbán ezt látja a megoldásnak. 

A lényeg, hogy csak olyan ember léphet be az EU területére, akinek az ügyében döntés született. 

A három ország együttműködéséről azt mondta, hogy „nem kell túl okosnak lenni előre”, nem kell a formátumokat kitalálni, majd a napi gondok kialakítják az együttműködés formáját.

Robert Fico a hotspotokról elmondta, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a migránsok maradjanak a saját országukban. A V4-ek szerinte korábban az EU-s fősodorral szemben foglalt állást, és vannak olyan törekvések, amelyek likvidálnák ezt az együttműködést. Szerbiát a regionális együttműködés részének minősítette, valamint leszögezte, hogy V4-ek működését ma még inkább folytatni kell. Ma azonban egyfajta hagyományt is lefektettek a hármas találkozóval.

Az M1 kérdésére a migrációs paktumról 

Orbán Viktor elmondta, „lesz buszos huszárroham”, el fogják vinni a migránsokat Brüsszelbe. 

Úgy látja, most lázadásközeli állapot van az EU-ban. Például a lengyel miniszterelnök tett így, vagy a német kancellár. „Ez szétveri a migrációs paktumot és az európai együttműködést is” – mondta. Az EU rossz vezetése olyan állapotot idéz elő, ami a schengeni rendszer halálát okozza – mondta Orbán. A mostani szabályokat el kell felejteni, és újakat kell alkalmazni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.